Smartphonemarkt trekt aan, LG en Sony in de lift

Smartphonemarkt trekt aan, LG en Sony in de lift

Smartphones

De smartphonemarkt is een ontzettend competitieve markt. De twee grootste fabrikanten zijn verreweg Samsung en Apple. Zij hebben in het eerste kwartaal van 2017 samen bijna 38% van de markt in handen. Dit heeft onderzoeksbureau IDC bekend gemaakt. Uit de cijfers blijkt verder dat de gehele smartphonemarkt met 4,3% is gegroeid.

Dit is gemeten tegenover het eerste kwartaal van 2016. Het was de verwachting dat de smartphonemarkt toch wel verzadigd zou raken, maar in de opkomende markten blijkt nog groei mogelijk te zijn. Het aantal toestellen dat Samsung en Apple hebben verscheept in het eerste kwartaal van 2017 is niet gegroeid tegenover 2016. Samsung heeft het grootste marktaandeel met bijna 23%, Apple volgt met 15%. De groei van de smartphonemarkt komt bij andere fabrikanten vandaan, namelijk die uit China.

Deze fabrikanten zijn Huawei, Oppo en Vivo. Zij laten een groei van dik over de 20% zien tegenover een jaar geleden. Huawei heeft al eerder laten weten dat het op jacht is om de nummer twee van Apple over te nemen. Oppo en Vivo kennen we in Europa niet zo goed, omdat deze toestellen hier niet officieel worden verkocht. Toch doen deze fabrikanten het met smartphones die veel specificaties voor weinig geld aanbieden het goed.

Daarachter is een felle strijd aan de gang om het overige marktaandeel te verdelen. Dit is 40% van de markt. Hierin opereren fabrikanten als HTC, Sony en LG. Deze laatste twee hebben ook hun winstcijfers bekend gemaakt, en die laten zowel positieve als negatieve signalen zien.

LG en Sony in de lift 

LG had geen succesvol 2016, mede dankzij de tegenvallende verkopen van de LG G5, die later zelfs uit de verkoop werd gehaald. Met de LG G6 keert de Zuid-Koreaanse fabrikant terug naar de roots van een solide smartphone, en niet zonder succes, zoals ook in onze review te lezen valt.

LG's mobiele divisie draaide voor het achtste kwartaal op rij verlies. Er is een verlies van 161 miljoen euro geleden. In deze cijfers zitten nog niet de verkopen van de LG G6. Dit toestel is pas sinds 4 april te koop, het begin van het tweede kwartaal dus. LG verwacht dat het komende kwartaal het verlies wordt beperkt door de LG G6. Het bedrijf maakte in zijn geheel wel de hoogste winst in ruim 8 jaar tijd.

Bij Sony gaat het beter: hier draait de mobiele divisie een winst van 91 miljoen dollar. Dit komt helaas wel door het beperken van kosten, en niet door de sterke verkopen van Sony Xperia-smartphones. In het hele fiscale jaar van Sony zijn er slechts 14,6 miljoen smartphones verkocht. Dit tegenover 25 miljoen vorig jaar.

Sony en LG zitten dan wel in de lift, beide bedrijven tonen aan dat winst maken lastig is. De smartphonemarkt is en blijft een lastige markt om succesvol in te zijn. Met de sterke Chinese concurrentie zal dit de komende tijd ook wel zo blijven.

Bron: Reuters en IDC

Lees meer over:
Algemeen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Beste telefoons onder de 300 euro

Lees meer