De smartphone is de 'moderne' liefdesbrief bij jongeren

De smartphone is de 'moderne' liefdesbrief bij jongeren
Het Franse studiebureau BVA deed een onderzoek over het smartphonegebruik bij Franstalige jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Hieruit blijkt dat jongeren meer en meer mobiel communiceren dan elkaar in levende lijve te ontmoeten.

Smartphone al op heel jonge leeftijd

Zo'n 92 procent van de jongeren tussen 12 en 17 jaar hebben een smartphone, wat blijk uit een onderzoek van Wiko. Het Franse studiebureau BVA dat voor Wiko werkt, nam een enquête af bij 1200 Franse jongeren die een smartphone bezitten. Hierbij wilden ze een beeld creëren over welke plaats de smartphone inneemt in hun leven. 

Het meest opvallende onderzoeksresultaat is dat jongeren vanaf 11 jaar al een smartphone hebben. Regelmatig hoor je bij ouders in je omgeving dat ze hun jong kind een smartphone geven, zodat deze bereikbaar is en kan bellen indien er problemen zijn. Volgens het onderzoek gaat de communicatie via de smartphone, tussen jongeren en hun ouders, vooral over problemen (82 procent), vertragingen (63 procent) en om te laten weten dat alles goed gaat (52 procent). Slechts 8 procent van de jongeren zal hun ouders op de hoogte brengen van goed nieuws zoals een goed rapport. 

De gedachte dat je kind altijd bereikbaar is, moet je als ouder met een korrel zout nemen. Bij de ondervraagde jongeren gaf 40 procent toe dat ze niet altijd berichten van hun ouders beantwoorden en 31 procent negeert zelfs af en toe hun telefoonoproepen.

[readmore articles="195223,195914,194377"]

Wiko onderzoek

Seksueel getinte berichtjes zijn normaal

Jongeren gebruiken hun smartphone om hun sociaal netwerk te onderhouden. Het ideale communicatiemiddel tussen vrienden waarbij 28 procent van de ondervraagden zowel overdag als 's nachts, berichten beantwoorden. De smartphone zorgt voor een verlaagde drempel om met anderen in contact te komen, wat kan zorgen voor vernederende situaties. Tijdens het onderzoek durfde 17 procent aan te geven dat ze al eens beledigende of gemene berichten hebben gestuurd. Aan de andere kant heeft 38 procent al gehuild na het ontvangen van zo'n gemeen bericht.

In het liefdesleven van jongeren helpt de smartphone om de relatie te onderhouden. Bij jongeren tussen 15 en 17 jaar geeft 73 procent aan geen probleem te hebben om met de smartphone contact te hebben in plaats van hun geliefde te ontmoeten. De relatie zal bij 13 procent van de ondervraagde beëindigd worden met de smartphone. Even vlug een seksueel getint bericht naar elkaar sturen is normaal geworden volgens jongeren tussen 12 en 14 jaar, en 18 procent van de 15- tot 17-jarigen geeft toe al eens naaktfoto's met elkaar te delen.

Sociale media is ook erg gegeerd bij adolescenten, waarbij 78 procent minstens één profiel hebben. Het populairste platform is Snapchat met 62 procent, waarna respectievelijk Facebook en Instagram volgen met 53 en 50 procent.

Ben je verrast van deze onderzoeksresultaten? Vanaf welke leeftijd zou jij je kind een smartphone cadeau doen? Laat het weten in de reacties. 

social media

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties