Woningbrand door elektronische apparatuur
Het Verbond van Verzekeraars meldt in hun jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden dat brand door apparaten een stijgende lijn vertoont. Algemeen directeur Richard Weurding: "We zien een iets stijgende trend en we denken dat het voor een belangrijk deel te vermijden is."
Verzekeraars geven aan dat de helft van alle woningbranden wordt veroorzaakt door elektronische apparatuur. Vooral het aan laten staan en het opladen van deze apparaten vormen een risico.
's Nachts opladen
Daarbij geven de verzekeraars aan dat het 's nachts opladen van een smartphone voor twee problemen kan zorgen. Ten eerste ben je niet aanwezig tijdens het opladen, want je slaapt. Daarnaast worden toestellen 'overladen' als ze op het nachtkastje liggen. Smartphones worden dus van stroom voorzien terwijl ze al voldoende geladen zijn. Dit klopt niet helemaal, want accu's zijn hiertegen beveiligd. Het is wel beter voor de levensduur van de accu om de kabel meteen uit de smartphone te halen.
Ook wordt er door het Verbond van Verzekeraars gewaarschuwd voor alternatieve kabels. Ze adviseren om te allen tijde de originele lader te gebruiken. Zo verbood de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar 24 opladers vanwege brandgevaar.
> Lijst met USB-laders die een (ernstig) veiligheidsrisico met zich meebrengen
Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt hiervoor in hun jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden. Ze vermelden tevens cijfers in dit verslag. Er kwamen in 2016 47 mensen om het leven door een woningbrand en huisartsen behandelden 75.000 mensen met brandwonden. Er is wel een verschil in regio geconstateerd. De meeste brandclaims waren afkomstig uit de provincies Drenthe en Overijssel. Menden uit Zeeland en Friesland dienden de minste claims ten gevolge van brand in.
> Feiten en fabels over het opladen van je smartphone
Via: NOS