Smart lock: ook je voordeur wordt slim

Smart lock: ook je voordeur wordt slim

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Smart locks

Twan tipte ons over een voorbeeld van een smart locks en wij zijn hier in het kader van deze themaweek domotica eens dieper op ingegaan. Een smart lock is een digitaal slot voor op je deur. In de bijbehorende app kun je aangeven welke personen toegang hebben tot je huis en eventueel een tijd ingeven. Sommige sloten monteer je over het bestaande slot heen, voor anderen zul je het gehele binnen- en buitenwerk moeten vervangen.

Er zijn sloten voor de zakelijke markt en voor de consument, ik licht er drie voor je uit.

August Smart Lock

De August Smart Lock kan zien wanneer je eraan komt en opent de deur voor je zonder dat je je telefoon uit je broekzak hoeft te halen. Wanneer je de deur achter je dicht trekt, zal het automatisch op slot gaan. Verder kun je vanuit de app vrienden, familie en bijvoorbeeld de schoonmaakster toegang verlenen tot je huis. Je geeft ze dus een digitale sleutel tot je huis. Dit kan voor een dag, week of een ander tijdsbestek. Op afstand kun je een log bekijken wie wanneer is binnengekomen en vertrokken is. Dit is te zien in de Androidapp of in je browser.

Verder kun je voor je verjaardag uitnodigingen versturen inclusief toegang tot je huis en notities achterlaten. De August Smart Lock communiceert via Bluetooth en kan binnen 10 minuten 'up-and-running' zijn. Helaas, hij is nog niet verkrijgbaar. Dat zal ergens dit jaar zijn. Voor dit slimme slot moet je dan $199 (€144) neerleggen.

August Smart Lock

Goji Smart Lock

Goji is ooit gestart op crowdfundingsite Indiegogo. Het bedrijf heeft nu een volwaardig digitaal slot met LED-verlichting in de aanbieding. Je wordt begroet wanneer je vertrekt of thuiskomt, je naam is te zien in de display. Daarnaast bevat het apparaat een camera. Er wordt er een foto gemaakt van degene die het slot activeert. Daarnaast kun je als extra een sleutel bestellen voor als je je telefoon niet bij je hebt of als deze helemaal leeg is. De foto's en alle andere info kun je via de app of in je browser bekijken. Daarnaast is er een klantenservice dag en nacht beschikbaar, mocht je onverhoopt je huis niet in kunnen. Voor de rest bevat het vrijwel dezelfde mogelijkheden als de August Smart Lock.

In tegenstelling tot August zul je voor de Goji je het oude slot moeten verwijderen. De Goji werkt via een wifi-verbinding en is verkrijgbaar vanaf $278 (€201).

Goji Access

Mobile Keys

Mobile Keys is als organisatie opgericht in 2008 met als doel antwoord te geven op problemen die zich met name in de thuiszorg voordoen: "Hoe verschaf je op efficiënte wijze een wisselende groep personen toegang tot verschillende locaties op geplande en/of ongeplande momenten." Natuurlijk kun je dit systeem ook in andere branches prima toepassen, zoals chauffeurs, storings- of onderhoudsmonteurs.

Mobile Keys bevat een beheeromgeving in de cloud. Als gebruiker kun je hier toegang tot verkrijgen en zo je medewerkers toegang te verlenen tot bepaalde locaties. Per locatie kunnen meerdere cilinders worden geregistreerd, bijvoorbeeld wanneer de locatie meerdere toegangsdeuren heeft die moeten kunnen worden geopend. Evenzo kunnen cilinders door meerdere locaties worden gedeeld, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een verzamelgebouw (portiekflat) met een centrale toegangsdeur.

August Smart Lock

Dit is een zeer uitgebreide dienst voornamelijk toegespitst op de zakelijke markt. Er is ook een Mobile Keys-app beschikbaar waarin je bijvoorbeeld digitale sleutel(bossen) beschikbaar kunt stellen aan medewerkers.

De toekomst

Smart locks bestaan al even maar zijn nog zeker niet doorgedrongen tot de consument. Zakelijke toepassingen als Mobile Keys zullen als eerste opgepakt worden. Voor het gebruik thuis zal ook een psychologische grens moeten worden overschreden. De sloten werken op batterijen, kunnen dus opraken. Wat als je deze notificatie hebt gemist of als je smartphone leeg of gestolen is? Zijn de sloten makkelijk open te breken of te hacken via je wifi-netwerk? Zijn de Androidapps goed beveiligd? Allemaal vragen die de fabrikanten van deze smart locks snel moeten kunnen beantwoorden en eventueel moeten kunnen oplossen als dat nodig is. Goji heeft hier bijvoorbeeld een klantenservice voor maar is deze ook in Nederland en België beschikbaar?

De aanzienlijke prijs zal voor velen ook een behoorlijke drempel zijn om een smart lock daadwerkelijk aan te schaffen. Toch wil ik het graag van jullie weten, wie zou er één aanschaffen?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk