Maken screensavers een comeback in Android 13?

Maken screensavers een comeback in Android 13?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

In Android 13 lijkt het erop dat screensavers interessanter worden. Google wil namelijk nuttige informatie weergeven bovenop je screensaver. Het gaat om zaken zoals het weerbericht, de klok en nog meer informatie. Mogelijk wil Google zijn besturingssysteem beter geschikt maken voor pc's.

Android 13-screensavers

Al jarenlang kan je in de instellingen van Android-telefoons de mogelijkheid ontdekken om screensavers te gebruiken. Android bevat drie soorten van screensavers; een klok, een animatie met kleurovergang en een diavoorstelling van Google Foto's.

Wist je niet dat je telefoon die optie had, dan is dat niet vreemd. Screensavers hadden oorspronkelijk op pc's het doel om het inbranden van pixels te vermijden. Op moderne monitors is dat geen probleem meer en ook op Android-telefoons zijn screensavers altijd minder interessant dan bijvoorbeeld het always-on-scherm waar meldingen op verschijnen.

In Android 13 krijgen screensavers opnieuw aandacht, want Google wil nu relevante informatie tonen bovenop de huidige screensavers, dat heeft Esper ontdekt. Het gaat om onder andere weersinformatie en de tijd en datum die voortaan op je scherm worden getoond. Je kan die optie in en uitschakelen op je Android 13-telefoon en je kan ook telkens een preview bekijken. De instelling zit verscholen in de code van de tweede developer preview van Android 13.

De 

De 

Plotse focus op desktop

Maar je kan je natuurlijk afvragen waarom Google plotseling met een verbetering voor screensavers komt. We zagen eerder al dat het bedrijf ook een aangepaste interface van Android voor pc heeft ontwikkeld en mogelijk moeten deze screensavers ook vooral op pc's een rol spelen. Op desktop zijn screensavers populairder dan op telefoons. Daarmee is het nog steeds niet duidelijk waarom Google precies Android meer geschikt wil maken als een besturingssysteem voor pc's. Google heeft namelijk al Chrome OS waarmee het concurreert met Windows en macOS.

Gerelateerde artikelen

De meest plausibele verklaring zit hem mogelijk in desktopmodus voor telefoons waar Google al langer aan werkt. Met die functie zal je een telefoon met een monitor kunnen verbinden om hem als een pc te gebruike. Apps openen vervolgens in vensters. Mogelijk zal die desktopmodus dus deel gaan uitmaken van Android 13 en komen we er meer over te weten met de aankomende bètaversies.

Wat denk jij? Waarom komt Google met verbeteringen voor screensavers en de Android-interface voor desktops? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk