Samsungs 5 nm-chips lopen vertraging op door Nederlandse ASML

Samsungs 5 nm-chips lopen vertraging op door Nederlandse ASML

Samsung 5 nm-chips

Samsung zit samen met het Taiwanese bedrijf TSMC in de race om zo snel mogelijk de productie van snellere en energie-efficiëntere 5 nm-chips te produceren. Die moeten hun weg vinden naar onze smartphones in de vorm van modems en chipsets en ze zijn de verbeterde versie van de huidige 7 nanometer-chips waarmee het Samsung onder andere de Exynos 990 mee bouwt.

Het lijkt erop dat Samsung verder achterop raakt op TSMC, 's werelds grootste producent die werkt voor onder andere Qualcomm, Apple en Huawei. Samsung heeft namelijk nood aan machines die de chips maken met ultraviolet licht (EUV) en die worden nergens anders ter wereld gebouwd dan in Nederland, meer bepaald bij ASML.

Beveiliging op Samsung Exynos 9-chipset

Volgens Business Korea loopt het leveren van die machines vertraging op door de gevolgen van het coronavirus, waardoor Samsungs productie eveneens in het gedrang komt. Zoals we eerder schreven, wilde Samsung in het najaar de nieuwe chips produceren, terwijl TSMC vanaf het tweede kwartaal van 2020 zijn productie op gang trekt. TSMC beschikt al wel over de nodige EUV-apparatuur. Samsung heeft als doel om in 2030 de grootste fabrikant van halfgeleiders te werken het bedrijf zou ook aangepaste chipsets gaan ontwikkelen, onder meer voor Google.

'Nog geen vertragingen'

Toch klinkt bij ED dat ASML dat er op dit moment geen vertragingen zijn, al kan daar voor het tweede kwartaal van dit jaar verandering in komen. "De vooruitzichten zijn onveranderd en we hebben geen afzeggingen of vertragingen van orders gehad. Ondanks de uitdagende omstandigheden hebben we de continuïteit van ons bedrijf kunnen handhaven. Wel is er een significante onzekerheid over hoe de coronacrisis de markten verder zullen beïnvloeden en wat de invloed zal zijn op onze productiecapaciteit en op die van onze toeleveranciers. Over het lopende tweede kwartaal durven we dan ook geen voorspelling te doen”, zegt Peter Wennink, de topman van ASML.

Lees meer over:
Samsung

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer