'Samsung updatet telefoons nu in één klap in heel Europa: goede zaak?'

'Samsung updatet telefoons nu in één klap in heel Europa: goede zaak?'

Samsung past zijn systeem voor versie- en beveiligingsupdates aan. Nieuwe toestellen hebben voortaan één firmwareversie voor een hele Europese regio in plaats van aparte versies die per land verschillen. Wil dat zeggen dat telefoons nu sneller bijgewerkt worden? We leggen het uit.

Nieuwe updatestrategie Samsung

Samsung is een van de smartphonefabrikanten die het beste updatebeleid voor zijn telefoons aanbiedt. Dat lees je uit dit recente onderzoek van Androidworld waarbij we het beleid van alle merken in Nederland bespraken. Toch lijkt er in de laatste maanden iets te veranderen aan Samsungs updatemethode, dat merkte GalaxyClub op.

We zijn altijd gewend geweest dat Samsung voor elk Europees land een aparte firmware-update uitrolt, en dat zie je aan de landscode of 'CSC' in de firmwareversie. Voor Nederland is die code 'PHN'. Sinds vorig jaar zijn er een aantal telefoons verschenen die firmware hebben die zonder zo'n Nederlandse code komt, maar wel met de code 'EUX'. Voorbeelden zijn: de Galaxy Z Fold3, de Z Flip 3, De Galaxy S21 FE en de Galaxy A52 4G.

Europese firmware nu standaard?

De firmware met EUX gebruikt Samsung in een groot aantal Europese landen en bij nieuwe updates krijgen smartphonegebruikers in al die landen ongeveer gelijktijdig een updatemelding. In de bekende firmware van de aankomende Samsung-telefoons uit 2022 is nu ook zo'n EUX-code te zien. Het gaat om de volgende apparaten:

Het is nog te vroeg om alvast conclusies te trekken, maar het lijkt erop dat Samsung updates in meer Europese landen tegelijk wil uitrollen. Een uitzondering zijn branded Samsung-toestellen die je via je provider koopt, want die komen nog steeds met aangepaste firmware van Vodafone of T-Mobile.

'Samsung updatet telefoons nu in één klap in heel Europa: goede zaak?'
De Samsung Galaxy A562 5G kreeg de Android 12-update sneller dan de 4G-variant

Wat zijn de gevolgen?

Het valt nog af te wachten of deze nieuwe aanpak ook echt voordelig is voor de gebruiken en of nieuwe versie- en beveiligingsupdates nu sneller beschikbaar zullen zijn en ook minder fouten bevatten. GalaxyClub merkte op dat de Galaxy A52 4G met zijn EUX-firmware langer op de Android 12-update moest wachten dan de 5G-variant met Nederlandse PHN-code.

Mogelijk gaat Samsung wat omzichtiger te werk met de EUX-firmware omdat zulke updates meteen bij aanzienlijk meer gebruikers terecht komen. Al zou het updateproces wel versneld kunnen worden als straks alle specifieke versies met landcodes verleden tijd zijn. Wellicht wil Samsung daar naar streven, maar de tijd zal het ons leren.

Android 13-bèta in Nederland?

We zien alvast wel wel een duidelijk voordeel met de Europese software-updates. De laatste Samsung Galaxy S21-toestellen waren vorig jaar zoals elk jaar de uitverkoren telefoons waarmee Samsung de bèta van Android 12 test. In veel landen konden S21-gebruikers vervroegd mee de laatste Android-versie testen, maar zoals elk jaar kregen Nederlandse toestellen geen toegang tot de bèta. Met een Europese firmwareversie voor de S22 zou daar dit jaar weleens verandering in kunnen komen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Samsung? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties