'Samsung Ultra-telefoons maken nep maanfoto's met Space Zoom'

'Samsung Ultra-telefoons maken nep maanfoto's met Space Zoom'

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Een Redditor beweert dat de maanfoto's die met de Space Zoom op de Galaxy Ultra-telefoons worden gefotografeerd, nep zijn. Hij laat in detail zien hoe hij tot dit standpunt is gekomen.

Wat is Space Zoom?

Samsung heeft de Galaxy S23 Ultra uitgerust met twee verschillende telelenzen van 10 megapixel. De eerste telelens beschikt over 3x optische zoom en de tweede heeft 10x optische zoom. Dit betekent dat je zonder kwaliteitsverlies heel erg ver kunt inzoomen. Die laatste heeft 100x Space Zoom. Volgens Samsung kan deze lens zo ver inzoomen, dat hij geschikt is voor Astrography. In deze modus maak je mooie foto's van de de maan en ons sterrenstelsel, de Galaxy. Dit alles zonder scherpte te verliezen. Space Zoom is ook te vinden op de Galaxy 20 Ultra, S21 Ultra, S22 Ultra en S23 Ultra.

Redacteur Laura heeft deze Astrography-modus gebruikt voor een aantal kiekjes van onze maan en de resultaten zijn indrukwekkend.

Gerelateerde artikelen

Space Zoom faket maanfoto's

Nu heeft een Redditor deze Space Zoom-functie eens onder de loep genomen en hij beweert dat Samsung details op de maanfoto plaatst die er in eerste instantie niet waren. Hij heeft daarvoor een flinke hoeveelheid bewijs op Reddit gepost.

De Redditor heeft allereerst deze hogeresolutiefoto van de maan van het internet gedownload. Vervolgens heeft hij die foto verkleind tot 170x170 pixels en een Gaussiaanse vervaging toegepast. Daardoor verdwenen alle details van de maan. Die details kunnen niet worden hersteld, want de informatie is er gewoonweg niet, het is digitaal vervaagd. Hieronder zie je het resultaat.

Daarna verduisterde hij de ruimte waar de vage maanfoto op zijn monitor te zien was en ging hij naar de andere eind van de ruimte. Hij zoomde met de S23 Ultra in op zijn monitor en maakte onderstaande foto van de vervaagde maanfoto.

'Samsung Ultra-telefoons maken nep maanfoto's met Space Zoom'

Volgens Samsung wordt er bij dit soort foto's gebruik gemaakt van algoritmes om de maan scherper op de foto te kunnen krijgen. In dit geval is dat niet zo. Space Zoom voegt namelijk details toe die er niet zijn. Huawei werd eerder ook al eens beschuldigd van het faken van maanfoto's. Samsung heeft nog niet gereageerd op dit nieuws. Wil je dat je Galaxy Ultra dit soort foefjes achterwege laat bij maanfoto's? Zet dan de optie 'Scène optimalisatie' uit in de camera-instellingen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Samsung? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

  • Lange batterijduur
  • Goede cameramogelijkheden
  • Laadt niet snel op
  • Shutterlag
Bekijk meer specificaties

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk