'Samsung-telefoons verminderen de prestaties in 10.000 apps' (Update)

'Samsung-telefoons verminderen de prestaties in 10.000 apps' (Update)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Samsung heeft een app die de prestaties van 10.000 populaire apps op zijn telefoons vermindert. Dat blijkt uit recente onthullingen op een Zuid-Koreaans forum. Het gaat om de app Game Optimization Services die op sommige Galaxy-apparaten geïnstalleerd is.

*Update 04/03: Samsung heeft een verklaring gegeven en die hebben we aan het artikel toegevoegd. We hebben ook in de tekst geschreven dat de app ook op telefoons met Nederlandse software voorkomt.

Samsung Game Optimization Services

Er is wat aan de hand met een voorgeïnstalleerde app op sommige Samsung-toestellen. Volgens bevindingen op een Zuid-Koreaans forum heeft Samsung een app die de prestaties van andere apps negatief beïnvloedt. De app 'Game Optimization Services' (GOS) moet de prestaties van games verbeteren, maar het lijkt erop dat de app ook de prestaties van gewone apps op een negatieve manier beïnvloedt.

In een video test een Youtuber de prestaties van verschillende apps en het valt daarbij op in benchmarks dat apps tot 56 procent slechter presteren op Samsung-telefoons met GOS. Er is inmiddels een lijst verschenen met 10.000 apps die door GOS worden beïnvloed. Voorbeelden van zo'n apps zijn: Instagram, TikTok, Netflix, Microsoft Office, Google Keep, Spotify, Snapchat, YouTube Music. Bepaalde Samsung-apps maken ook deel uit van de lijst, maar opvallende afwezigen zijn de populaire benchmark-apps. Samsung-telefoons met GOS zouden dus nooit slechter kunnen presteren in benchmarks.

Waarom zou Samsung dit doen?

De GOS-app staat ook niet op elke Samsung-telefoon geïnstalleerd. Ze is bijvoorbeeld niet actief op onze Samsung Galaxy S22 Ultra, terwijl sommige andere nieuwssites de app wel opmerken. Verschillende Androidworld-lezers hebben inmiddels bevestigd dat de bewuste app ook te zien is op Nederlandse Samsung-telefoons. Je kan de screenshot van 9To5Google hieronder zien.

De screenshot van Game Optimization Services

De screenshot van Game Optimization Services

Een vraag die je je kan stellen is waarom Samsung de prestaties van apps vermindert. Naar verwachting is dat om zo betere accuprestaties te bekomen op telefoons. Samsung zou ook niet de eerste fabrikant zijn die de prestaties in apps vermindert, met uitzondering van benchmark-apps. Eerder is zo'n praktijk ook bij OnePlus-telefoons vastgesteld en OnePlus heeft het verminderen van prestaties voor een betere accuduur inmiddels tot iets optioneel gemaakt.

Verklaring van Samsung

Volgens een insiders bij Samsung die Naver kon spreken, voert Samsung momenteel een intern onderzoek naar het effect van GOS op andere applicaties. Samsung heeft in de Members-app in Zuid-Korea gereageerd op de bevindingen. Onderstaande tekst is een ruwe vertaling uit het Koreaans:

"Hallo, dit is Samsung. We zijn altijd op zoek naar meer mogelijkheden voor gebruikers en willen ze de meest geoptimaliseerde gebruikservaring aanbieden. GOS (Game Optimization Services) is voorgeïnstalleerd op de Galaxy S22-serie om zo de prestaues van de processor en de gpu te optimaliseren en oververhitting tegen te gaan tijdens langdurige gamesessies."

"Om in te gaan op de nieuwe noden van gebruikers, willen we zo snel mogelijk een update uitrollen in het Game Booster-lab waarmee ze zelf kunnen kiezen om al dan niet de prioriteit te geven aan krachtige prestaties. We zullen nadien ons ook inzetten om te vragen naar de tevredenheid en het welzijn van gebruikers. Bedankt."

Gerelateerde artikelen

Heb jij de 'Game Optimization Services' of 'Gameoptimalisatiediensten' op jouw Samsung-telefoon? Kijk in de lijst met apps in de instellingen en laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel. Je mag ook altijd een screenshot delen met de redactie via de weg.

Bedankt voor de tips, Matthijs!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk