Samsung en Android 12, hier vind je alle nieuwe functies

Samsung en Android 12, hier vind je alle nieuwe functies

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De eerste Samsung-telefoons krijgen het nieuwe Android 12 via een update binnen. Op het eerste gezicht lijkt je Samsung misschien niet zoveel veranderd, maar als je de tips in dit artikel hebt gelezen, zal je telefoon er heel anders uitzien. Je kan meteen aan de slag met deze tips.

1. Je Samsung inrichten met kleurenpaletten

Android 12 heeft een grote verandering die letterlijk meteen in het oog springt en dat is het themasysteem Material You. Google wil graag dat jij met een unieke telefoon rondloopt en Material You kan daarbij helpen. De hele interface, van menu's tot apps, nemen namelijk met dit themasysteem in een klap de kleuren van jouw wallpaper over. Samsung heeft zijn eigen variant van Material You in One UI 4 verstopt en die moet je na het installeren van de update nog wel eerst instellen.

 1. Tik op je scherm en houd je vinger 3 seconden op het scherm
 2. Tik op Achtergrond en stijl
 3. Tik op Kleurenpalet
 4. Kies een kleurenpalet 
 5. Vink de onderste optie aan als je de app-icoontjes ook wil laten meekleuren
Samsung en Android 12, hier vind je alle nieuwe functies

App-icoontjes doen niet mee?

Er zijn trouwens veel fabrikanten die het Material You-systeem van Google integreren, maar Samsung heeft dus een eigen variant ervan gemaakt. Zoals we eerder aangaven, kleeft hier wel een nadeel aan vast. De kleuren van de wallpaper zijn wel grotendeels te zien in Google-apps en apps van derden, maar de app-icoontjes blijven ongewijzigd. Dat ziet er inconsistent uit en hopelijk wordt dit nog aangepast, door Samsung of door de app-ontwikkelaar. In de screenshot hieronder zie je hoe de app-icoontjes van Google en Brave er nu uitzien. Samsung heeft zijn eigen apps wel bijna allemaal geoptimaliseerd voor de kleurenpaletten.

2. Nieuwe widgets

Google heeft in Android 12 de widgets van populaire apps onder handen genomen. Het resultaat daarvan zie je hier en nu ook op je Samsung-telefoon met Android 12. Samsung introduceert ook de widgetaanbevelingen. Hiermee gaat je Samsung-telefoon in de widgetkiezer widgets aanbevelen. Daarnaast kan je kan je favoriete foto of een galerij van leuke foto's als een fotolijstje op je scherm plaatsen.

Nieuwe widgets van Google-apps

Nieuwe widgets van Google-apps

3. Schakelaars voor microfoon en camera

Google heeft met Android 12 privacyindicators geïntroduceerd. Je ziet dan rechtsboven een icoontje wanneer de camera of microfoon actief zijn. Vervolgens ga je naar de snelle instellingen, en tik je op het icoontje om te weten te komen welke app er gebruik van maakt. Samsung neemt dit netjes over in One UI 4, alleen moet je nog wel even de twee schakelaars in de snelle instellingen plaatsen.

 1. Sleep eerst met twee vingers de snelle instellingen omlaag
 2. Tik op de drie puntjes rechts bovenin
 3. Tik op Knoppen bewerken
 4. Houd de pictogrammen Toegang tot camera en Toegang tot microfoon een voor een vast en verplaats ze naar de gewenste plek in de snelle instellingen
 5. Tik op Gereed

Je kan nu meteen op een van de knoppen tikken om de toegang van een app tot de camera of microfoon te blokkeren. Daarnaast is er de mogelijkheid om je niet zo exacte locatie te delen in apps.

Samsung en Android 12, hier vind je alle nieuwe functies

Internetschakelaar

Samsung heeft de internetschakelaar ongemoeid gelaten en daar ben ik wel blij mee. Daarnaast heeft Google het 'power menu' verplaatst van de aan/uit-knop naar de knop Apparaatbeheer in de snelle instellingen. Samsung heeft smarthomebediening nooit verhuisd en deze is nog altijd al onder de knop Apparaten te vinden, ook in One UI 4.

4. Nieuwe functies van Samsung

Samsung heeft zelf ook een hele serie handige functies aan One UI 4 toegevoegd, en de belangrijkste functies zie je hieronder.

Extra dimmen

Dit punt gaat niet over onze eigen Dimitry maar over de knop Extra Dimmen die je via de stappen bij punt 2 ook in je snelle instellingen kunt zetten. Via deze knop kun je makkelijk 's nachts nog even een YouTube-filmpje kijken zonder dat het scherm de hele kamer verlicht.

Samsung en Android 12, hier vind je alle nieuwe functies

Dubbele emoji

Je kan nu AR Emoji als een profielfoto bij contacten instellen, net zoals bij jezelf. Verder zijn je gif's, stickers en emoji gebundeld onder één enkele knop op het Samsung-toetsenbord. Samsung volgt tevens Gboard, met het combineren van twee emoji in het toetsenbord.

Samsung en Android 12, hier vind je alle nieuwe functies

Camera en galerij

Samsungs camera- en galerij-app krijgen ook verbeteringen. Een overzicht vind je hieronder.

 • Zoombereik: in de camera-app zie je het precieze zoombereik nu met een cijfer.
 • Schakelen tussen foto en video: houdt de sluiterknop lang ingedrukt om naar video te schakelen.
 • Media delen: als je foto's of video's deelt in de galerij-app, dan krijg je en grotere preview-weergave van wat je precies gaat delen.
 • Foto remaster: onscherpe foto's kan je scherper maken in de galerij-app.
Foto remasteren

Foto remasteren

Nog meer nieuws

Daarnaast zijn er nog meer verbeteringen in One UI 4 verwerkt:

 • Picture-in-Picture-modus (PiP): je kon al video's verkleint weergeven op je telefoon met de PiP-modus, maar nu kan je de grootte van dat venster ook naar wens aanpassen.
 • Media in snelle instellingen: in het medegedeelte van de snelle instellingen kan je makkelijk van audiobron wisselen. Schakel bijvoorbeeld tussen een bluetooth-speaker en oortjes.
 • Verbeterde 'drag & drop': wanneer je in split-screenmodus tekst of een ebstand versleept van het ene naar het andere venster, dan is de achtergrond transparant. Zo zie je goed naar waar je iets versleept.

Wanneer krijgt mijn Samsung telefoon One Ui 4.0?

De Samsung Galaxy S21, de S21 Plus of S21 Ultra zijn al voorzien van Android 12. Je kan de voortgang van Samsungs updateplannen voor andere Galaxy-telefoons volgen in ons grote update-overzicht.

Zodra de update voor jou beschikbaar is, zie je een melding in de notificatiebalk. Je kan ook alvast handmatig naar de update zoeken: Instellingen > Software-update > Downloaden en installeren.

Samsung en Android 12, hier vind je alle nieuwe functies

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk