Samsung stopt met verkoop telefoons en chips in Rusland

Samsung stopt met verkoop telefoons en chips in Rusland

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Samsung verkoopt geen telefoons en chips meer in Rusland. De Koreaanse leverancier volgt in de voetsporen van Apple, dat al eerder stopte met leveren aan Rusland. Het is voor Samsung ook wel een grotere opgave: het heeft in Rusland meer marktaandeel in de smartphonemarkt dan Apple.

Oorlog in Oekraïne

De Koreaanse leverancier is net als veel andere bedrijven gestopt met leveren aan Rusland, mede na een emotionele oproep van de Oekraïense minister president Mykhailo Fedorov, waarin hij schreef: “Ik dring er bij u op aan om een ​​stap te zetten in wereldvrede! Zolang Russische tanks en raketten kleuterscholen en ziekenhuizen in Oekraïne bombarderen, moeten je coole gadgets toch niet door Russen worden gebruikt?”

Samsung zegt dat het actief in de gaten houdt hoe de situatie zich ontwikkeld en dat alle consumentenelektronica vanuit Samsung niet meer in Rusland wordt geleverd. In een statement geeft het aan: "Onze gedachten zijn bij iedereen die getroffen is en onze prioriteit is om de veiligheid van al onze medewerkers en hun families te waarborgen." Daarnaast doneert het zo’n 5 miljoen euro aan goede doelen die de Oekraïense bevolking proberen te ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

Sancties tegen Rusland

Dat is alleen maar meer nodig, nu Rusland met zijn leger een kerncentrale heeft overgenomen. Dat in combinatie met een Russische president die dreigt met kernwapens boezemt menig Oekraïner (maar ook menig wereldburger) angst in. Geen wonder dus dat de EU en de Verenigde Staten sancties in het leven hebben geroepen om de Russen op zijn minst af te remmen.

Het gaat daarbij om financiële, economische en technologische maatregelen. Amerikaanse bedrijven mogen bijvoorbeeld geen zaken meer doen met de centrale bank van Rusland en veel bedrijven gaan mee met de sancties door de verkoop te staken in het land van Poetin.

Samsung stopt ermee

Nu dus ook Samsung, dat samen met de Oekraïense minister president hoopt om de jeugd en de actieve gemeenschap binnen Rusland te motiveren om de agressie van Rusland proactief een halt toe te roepen. Een nodige maar toch vervelende beslissing voor Samsung, dat een marktaandeel heeft van meer dan 30 procent in de smartphonebusiness van Rusland. Sterker nog: de smartphoneverkopen in Rusland bepalen 4 procent van de wereldwijde smartphone-omzet van Samsung.

Afbeelding: Unsplash, Jeff Kingma

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk