'Samsung stopt met maken Exynos-processoren'

'Samsung stopt met maken Exynos-processoren'

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Samsung zou besloten hebben om het team dat aan de Exynos-processoren werkt aan de kant te schuiven. Wat betekent dit precies en gaat Samsung stoppen met het maken van eigen chipsets?

Geheel nieuw team en nieuwe divisie

Volgens meerdere rapporten heeft Samsung besloten om een geheel nieuw team te vormen voor het maken, ontwikkelen en ontwerpen van chipsets. Het team dat nu aan de Exynos-processoren werkt zal aan de kant zijn geschoven. Om dit goed te begrijpen moet je weten dat een bedrijf als Samsung uit meerdere divisies bestaat. Je hebt bijvoorbeeld IT & Mobile Communications, Consumer Electronics en Device Solutions. Onder deze divisies vallen weer meerdere 'subdivisies'. Zoals Visual Displays, Mobile eXperience en System LSI. Deze laatst genoemde is verantwoordelijk voor het maken van de Exynos-chipsets. De eigen ontwikkelde chipsets van de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Samsung zou er nu voor gekozen hebben om het team dat werkt aan de Exynos-processoren - binnen System LSI - te vervangen. Samsung zou bovendien niet alleen het team vernieuwen, maar de taak voor het ontwikkelen van de chips uit de gehele System LSI-divisie schrappen. Deze taak zal Mobile eXperience over moeten gaan nemen, de divisie die verantwoordelijk is voor de smartphones van het merk. Dit meldt the Elec. Het ontwikkelingsteam van de smartphones van Samsung kan straks dus zijn eigen chips kunnen ontwerpen. Het team moet geleid gaan worden door Won-Joon Choi, een oud-medewerker van Qualcomm en specialist op het gebied van processoren.

Gerelateerde artikelen

Het rommelt bij Samsung

Samsung zal deze beslissing hebben genomen omdat het niet tevreden is over de huidige Exynos-processoren die System LSI-maakt. In het algemeen zijn de processoren namelijk minder krachtig en minder zuinig in vergelijking met onder andere de processoren van Qualcomm. Vooral wij in Europa hadden hier last van, omdat Samsung er vaak voor koos om zijn high-end smartphones in Europa te voorzien van een Exynos-chip terwijl elders gebruik werd gemaakt van de nieuwste Qualcomm-chip.

Eerder schreven we dan ook al over de geruchten omtrent de processor die gebruikt zal gaan worden in de nieuwe Galaxy S23-serie van Samsung. De eerste geruchten spraken erover dat Samsung in al zijn S23-toestellen een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chip zou gaan gebruiken. Andere bronnen brachten echter het nieuws dat Samsung in Europa toch weer met een eigen Exynos-variant van de S23-serie zal komen. Dit omdat de bazen van Samsung Electronics niet blij waren met de beslissing om geen eigen geproduceerde chip meer te gebruiken. Het lijkt er nu echter toch op dat alle smartphones uit de S23-reekst draaien op de 8 Gen 2-chip.

Naam Exynos gaat verdwijnen? 

Als het nieuws klopt zal een andere divisie dus verantwoordelijk worden voor het ontwikkelen van de nieuwe chipsets van Samsung. De verwachting is daarbij dat de naam Exynos zal gaan verdwijnen. Dit omdat de naam op dit moment negatieve publiciteit oplevert. Mogelijk kunnen we de nieuwe processoren van Samsung in de Galaxy S25-serie kunnen verwelkomen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk