Stapt Samsung af van Android en kiest voor het eigen Tizen OS?

Stapt Samsung af van Android en kiest voor het eigen Tizen OS?

Colin Baak

door Colin Baak

Laatst geüpdatet

Tizen vs Android

Een anonieme medewerker van Samsung zou daarover het volgende hebben gezegd tegen de Korea Times: "If you don't have your own ecosystem, then you will have no future. Tizen isn't just a platform developed for use with mobile devices", wat zou kunnen wijzen op een volledige overstap naar het door de fabrikant zelf ontwikkelde besturingssysteem.

Als Samsung daadwerkelijk afstapt van Android, is dat een stap die grote gevolgen zal hebben voor de gehele mobiele markt. De fabrikant is de grootste als het gaat om aantallen verkochte smartphones en tablets en aangezien Android in het totaal een marktaandeel heeft van 70% van de mobiele markt, lijkt dat allemaal niet heel logisch.

Het is niet de eerste keer dat we horen over zulke plannen. Tizen werd ontwikkeld als besturingssysteem voor smartphones, maar een groot succes is dat nooit geworden, mede door Android. Na de overname van Motorola Mobility, waren er geruchten dat Google van plan zou zijn om Android alleen nog maar beschikbaar te maken voor Motorola-toestellen en Samsung wapende zich daartegen door een eigen mobiele besturingssysteem op te zetten. Na een grote deal tussen de twee tech-grootmachten in januari 2014, begon Samsung met het afbouwen van Tizen als Android-alternatief voor smartphones en richtte het zich meer op Tizen als besturingssysteem voor wearables en later ook televisies. Inmiddels wordt er ook gericht op onder andere internet-of-things-toepassingen en in september van dit jaar moet versie 3.0 worden uitgebracht, terwijl we in juli nog een bètavariant moeten gaan zien.

Tizen

Budget-toestellen met Tizen OS zijn in sommige landen echter toch nog redelijk populair. Zo werden er in het eerste kwartaal in India 64 miljoen devices met dit besturingssysteem verkocht. Waarom Samsung wel zo'n stap zou kunnen zetten is dat het OS niet alleen is ontwikkeld voor mobiele devices. Zo kun je bijvoorbeeld ook denken aan integratie in onder andere witgoed of bijvoorbeeld televisies en camera's. Aangezien Samsung dus op veel meer markten actief is dan alleen smartphones en tablets en als alle apparatuur op hetzelfde besturingssysteem draait, is dat natuurlijk wel een voordeel.

Voorlopig scharen we dit bericht onder de noemer 'vage geruchten'. Ondanks dat het niet onwaarschijnlijk lijkt dat Samsung in de toekomst met (nieuwe) high-end Tizen-smartphones komt, verwachten we niet dat het bedrijf van het ene op het andere moment af zal stappen van Android. Maar, Samsung heeft in het verleden ook laten zien zijn eieren niet in één mandje te stoppen door tegelijk toestellen met onder andere Android, Tizen en Windows uit te brengen.

Bron: Korea Times

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk