'Samsung komt met standalone Gear VR met hogeresolutiescherm'

'Samsung komt met standalone Gear VR met hogeresolutiescherm'

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Losse Gear VR

In december 2014 kwam de eerste (preview)versie van de Gear VR uit. Deze eerste versie is een headset die het scherm, de chipset en de sensoren van de Samsung Galaxy Note 4 gebruikt om virtual reality-beelden weer te geven en om virtual reality-toepassingen te draaien. De Gear VR is ontwikkeld in samenwerking met Oculus, een virtual reality-bedrijf dat overgenomen is door Facebook. Oculus is tevens fabrikant van de eerste commerciële virtual reality-headset van de huidige generatie.

Inmiddels zijn er verschillende uitvoeringen van de Gear VR, die met verschillende Samsung-toestellen te gebruiken zijn. Er zijn kleine verschillen in deze uitvoeringen, maar hebben gemeen dat ze een smartphone gebruiken als hart van de headset. Volgens geruchten zal Samsung echter volgend jaar een losse virtual reality-headset uitbrengen die voorzien zal zijn van een eigen scherm, chipset en sensoren.

Het scherm van de stand-alone Gear VR zou een enorm hoge resolutie hebben. Volgens insiders zou het gaan om een OLED-scherm met een pixeldichtheid van 2.000 pixels per inch. Ter vergelijking: de nieuwste Gear VR heeft in combinatie met de Samsung Galaxy S8 een pixeldichtheid van 570 PPI. De Oculus Rift, een virtual reality-bril die met een gaming-pc gebruikt moet worden, heeft een pixeldichtheid van 460 PPI.

Samsung geeft aan dat schermen met een dichtheid hoger dan 1.000 pixels per inch zorgen voor realisme en zouden misselijkheid voorkomen. Voor zware 3D-games in virtual reality is nu een erg zware gaming-pc noodzakelijk, maar Google heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die het mogelijk moet maken om met een truc beelden in zeer hoge resolutie met een smartphonechipset weer te geven.

Concurrentie?

We zagen begin juni geruchten over dat Google zou met een partner zou werken aan hogeresolutieschermen voor virtual reality. Het zou gaan om OLED-schermen met een enorm hoge resolutie, iets wat we bij de Samsung-geruchten ook terugzien. Of Samsung de geheimzinnige partner van Google, is niet duidelijk. Google zou namelijk veel geld gestoken hebben in de ontwikkeling van nieuwe OLED-schermen door Samsung-concurrent LG. Samsung en LG zijn de voornaamste producten van OLED-schermen voor smartphones.

Het is echter zeker niet uitgesloten dat Google en Samsung samenwerken aan een nieuwe virtual reality-bril. Enkele maanden geleden leek dit nog vrijwel onmogelijk, aangezien de Gear VR een eigen ecosysteem heeft, inclusief applicatie-winkel. Tijdens Google I/O 2017 kondigde Google echter aan dat de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ ondersteuning zullen krijgen voor Daydream, het virtual reality-platform van Google. Dit zou een voorteken kunnen zijn van een bredere samenwerking tussen Samsung en Google.

Via: SamMobile

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk