'Samsungs premium telefoons verliezen de strijd met Apple'

'Samsungs premium telefoons verliezen de strijd met Apple'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Samsung heeft het steeds moeilijker om Apple bij te benen met de verkoop van zijn premium telefoons. In 2021 ziet de fabrikant zijn marktaandeel in het hoogste prijssegment afnemen terwijl Apple kan scoren in belangrijke groeimarkten als India en China.

Samsungs premium telefoons

De verkoopcijfers van smartphonefabrikanten tijdens het vierde kwartaal en het hele jaar 2021 zijn bekend. De marktonderzoekers van IDC merken op dat Apple de meeste smartphones kon verkopen in het laatste kwartaal, terwijl Samsung de grootste bleef als je het hele jaar 2021 bekijkt. Al wist nummer Apple vorig jaar sterker te groeien en beide bedrijven voelen steeds meer de hete adem van het Chinese Xiaomi.

Toch is eigenlijk het belangrijkste nieuws dat Apples iPhones steeds beter scoren in het premium prijssegment vergeleken met Samsungs Galaxy S-reeks en vouwbare telefoons. In 2020 had Samsung nog een marktaandeel van 29 procent in het premium segment, een cijfer dat nu gedaald is naar 18 procent. Tegelijk ziet Apple zijn marktaandeel in dezelfde periode groeien van 63 procent naar 79 procent.

Apple in de groeimarkten

Het bedrijf van CEO Tim Cook heeft dit in de eerste plaats te danken aan het succes in opkomende markten. Apple zag zijn verkoop met 40 procent groeien in China, dat nu goed is voor 21 procent van de totale verkoop. Dat blijkt uit cijfers van Counterpoint. Het bedrijf weet het premium segment van China te veroveren door marktaandeel over te nemen van Huawei. Samsung is daarentegen niet zien in de top vijf van dat land.

Maar ook in India weet Apple te overtuigen. Het is opvallend dat Samsung daar enerzijds driemaal zoveel telefoons verkoopt, wat het te danken heeft aan zijn Galaxy A- en M-reeks van middenklassers en budgettelefoons. Anderzijds is het wel Apple dat de hoogste omzet behaalt met 1,8 miljard euro, vergeleken met 1,7 miljard voor Samsung. Dat merkte Bloomberg op.

De Samsung Galaxy S21

De Samsung Galaxy S21

Nieuwe kansen in 2022

Samsung staat dus voor een uitdaging met de Galaxy S22-toestellen die op 9 januari worden voorgesteld. Mogelijk kan het bedrijf meer mensen overtuigen nu de Note-reeks een tweede leven leidt in de Galaxy S22 Ultra.

En later dit jaar verwachten we weer een nieuwe generatie vouwbare telefoons, een nieuwe productcategorie waar Apple zich nog niet aan waagde. Samsung blikte eerder al tevreden terug op de verkoop van zijn foldables, die het sinds vorig jaar beter doet dan de Note-reeks in 2020. Het bedrijf behaalde in het laatste kwartaal van 2021 een recordomzet, dat raakte vorige week bekend.

Wat denk jij? Ben jij enthousiast over wat we dit jaar van Samsung gaan zien in het hoogste prijssegment? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over Samsung

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk