Samsung: “Onze 200 megapixel-sensor meet zich met spiegelreflexcamera’s”

Samsung: “Onze 200 megapixel-sensor meet zich met spiegelreflexcamera’s”

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Samsung heeft deze week zijn nieuwe toptoestellen in de Samsung Galaxy S23-serie aangekondigd. Telefoons die vooral opvallen door de camera’s. De Ultra-variant met zijn 200 megapixel-camera maakt Sungdae Joshua Cho (EVP van het Visual Solution Team) in het bijzonder trots. “Onze 200 megapixel-sensor meet zich met een spiegelreflexcamera.”

S23 Ultra-camera en de spiegelreflexcamera

In een sessie die we met Samsung hadden over specifiek de camera’s van de nieuwe S23 Ultra, valt op dat het bedrijf zich niet graag meet met anderen. Het kiest voor een sterkere tactiek: het meet zich met zichzelf. Zo gaf Sungdae Joshua Cho talloze voorbeelden van hoe bijvoorbeeld de foto’s van Samsung Galaxy S22 wat minder goed zijn in schemerlicht, met daarbij als voorbeeld hoe de Samsung Galaxy S23 Ultra dat aanpakt.

Samsung zegt bij het maken van de camera’s volop te kijken naar wat gebruikers hen teruggeeft. Een beetje de OnePlus-tactiek van vroeger. Dat terwijl de concurrentie, zoals Xiaomi, vooral kijkt naar het kunnen nabootsen van de fotokwaliteit van een spiegelreflexcamera. We vroegen dan ook of Samsung alleen naar zijn klantfeedback kijkt, of ook met een schuin oog wellicht kijkt naar de kwaliteit die spiegelreflexcamera’s kunnen produceren.

“We proberen een grote variëteit aan gebruikers tevreden te stellen. Het kan dus een cameraleek zijn, maar ook een expert die normaal ook met een spiegelreflexcamera fotografeert. Dat is ook waarom we van de Camera Assistant een aparte app hebben gemaakt (die na downloaden wel in je foto-software verschijnt, red.). We hebben begrepen dat gebruikers van spiegelreflexcamera’s onze camera erg waarderen. En de prestaties van de 200 megapixel-sensor meten zich met die van spiegelreflexcamera’s waar het gaat om fotokwaliteit.” Camera Assistant is een mogelijkheid waarmee je de camerafuncties van je Samsung-telefoon aan kunt passen. Je hebt dan meer knoppen om de foto's meer naar je hand te zetten. En ja, ook dat is ongeveer zoals een spiegelreflexcamera, die ook vaak veel opties tot hun beschikking hebben om het beeld te kieken dat je voor ogen hebt.

Camera wisselen tijdens filmen 

Samsung kijkt naar een breed palet aan opties wanneer het zijn camera’s maakt, maar ook wanneer het kiest voor bijvoorbeeld lenzen. Samsung maakt wel eens gebruik van Sony-lenzen, maar gaat nu voor een eigen variant. “Het is niet bewust dat we dat doen: het was op dat moment het beste wat er was. Dat bekijken we voor elk toestel opnieuw, dus het kan volgend jaar wel weer Sony zijn, als dat op dat moment de beste optie is.”

Gerelateerde artikelen

Natuurlijk is er altijd meer te wensen, zoals het kunnen wisselen van lenzen wanneer je een video schiet, iets dat wel kan met Google Pixel. Komt dat naar Galaxy? “Voordat je de video start kies je een lens. Dan wordt meteen de beste beeldkwaliteit bepaald. Als je tijdens het filmen de lenzen kunt wisselen, dan geeft dat wat vertraging. Het kan zijn dat we dit in de toekomst wel mogelijk maken, maar het is geven en nemen: wil je elke keer een beetje vertraging of meteen de beste beeldkwaliteit?”

Bokeh-effect in video’s

“We luisteren ook hierbij naar wat klanten willen, als we deze wens vaker horen, dan maken we hier in de toekomst wellicht een andere keuze in.” Hetzelfde antwoord geeft Samsung als het gaat om het later kunnen afstellen van een bokeh-effect in video’s. Je kunt een selfie nu wel blurren, maar dat kan niet met een video. Dat is een wens die Samsung vaker hoort en aan de lach van Sungdae te zien zou het ons niets verbazen als dat binnenkort toch wel naar de toestellen van het merk komt.

Wat denk jij, kan de camera van de Samsung Galaxy S23 Ultra zich meten met een spiegelreflexcamera? Laat het nu achter in de reacties.

Alles over de Samsung Galaxy S23-serie

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk