Samsung ontkent maken van neppe maanfoto's met Galaxy S23 Ultra

Samsung ontkent maken van neppe maanfoto's met Galaxy S23 Ultra

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Samsung ontkent dat het details toevoegt aan maanfoto's die gemaakt worden door de Galaxy S23 Ultra. Volgens de fabrikant maakt AI - kunstmatige intelligentie - de foto's mooier, maar wordt er geen afbeeldingsoverlay op de maanfoto's toegepast.

Nep of niet?

Zijn de maanfoto's gemaakt met de Samsung Galaxy S23 Ultra nou nep of echt? Gisteren beweerd een Redditor dat de S23 Ultra details aan maanfoto's toevoegt die er helemaal niet zijn. Hiervoor maakte hij een foto van een onscherp beeld van de maan die hij van internet had gedownload. De foto die hij vervolgens met zijn S23 Ultra hiervan maakte, zat echter vol met detail. De bekende tech-Youtuber Mrwhostetheboss besloot het ook te proberen, en ook bij hem zag je dat de Galaxy S23 Ultra op een magische wijze detail aan de maan weet toe te voegen die er niet is.

Gerelateerde artikelen

Smartphonefabrikanten zorgen er door middel van AI al jaren voor dat foto's mooier worden gemaakt. Onder andere door verschillende scèneoptimalisatie-technologieën - waarbij er meerdere foto's worden gemaakt met bijvoorbeeld verschillende belichtingen - compenseren fabrikanten hiermee de kleine camerasensoren. Het bijzondere aan de genoemde maanfoto's is echter dat Samsung details lijkt toe te voegen, die er dus niet zijn. Huawei deed dit in 2019 al eerder.

Reactie van Samsung

Samsung ontkent nu echter dat het details toevoegt en geeft aan TomsGuide de volgende reactie:

Samsung is toegewijd aan het leveren van de beste foto-ervaringen in zijn klasse in elke omstandigheid. Wanneer een gebruiker een foto van de maan maakt, herkent de op AI gebaseerde scèneoptimalisatietechnologie de maan als het hoofdobject en maakt meerdere opnamen voor compositie met meerdere frames, waarna AI de details van de beeldkwaliteit en kleuren verbetert. Er wordt geen afbeeldingsoverlay op de foto toegepast. Gebruikers kunnen de op AI gebaseerde Scene Optimizer deactiveren, waardoor automatische detailverbeteringen aan de foto die door de gebruiker zijn gemaakt, worden uitgeschakeld.   

Reactie van Samsung

Meerdere fabrikanten doen het

Een gebruiker op Twitter meldt daarbij dat niet enkel Samsung detail lijkt toe te voegen. Hij maakte namelijk maanfoto's met een OnePlus 11 en een iPhone 14 Pro en ook deze foto's lijken het te doen.

Wat vind jij?

Wat is nou nog precies een foto? Als we de Dikke van Dale er even bij pakken staat er het volgende: een foto is een fotografische opname (1), afdruk daarvan op papier (2). Daarbij kun je een foto toch zien als een vereeuwiging op beeld van een bepaalde plek.

Zoals hierboven al genoemd worden foto's gemaakt met onze smartphones al jaren mooier gemaakt dan dat ze in werkelijkheid zijn. Door middel van AI krijgen we onder andere meer licht in onze foto's en zijn beelden van de lucht - bijvoorbeeld op Pixel-smartphones van Google - vaak een ietsiepietsie te blauw. Details toevoegen die er niet zijn is echter een extra stap.

Wat vind jij van het feit dat er soms details aan foto's worden toegevoegd die er niet zijn? Laat het weten in onze AW Poll, deze vind je hier.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk