Samsung gooide vorige maand hoge ogen met de introductie van zijn nieuwe updatebeleid. In dit beleid is ruimte gecreëerd voor een ‘extra updatejaar’, waardoor telefoons voortaan vier jaar lang kunnen rekenen op nieuwe beveiligingspatches. Wel schroeft Samsung in het vierde jaar de frequentie omlaag: er worden dan minder updates uitgerold.
Samsungs updatebeleid
Vlak voor eind februari kondigde Samsung aan dat het zijn updatebeleid had herzien en dat zijn smartphones voortaan vier jaar lang van updates worden voorzien. Met de beleidswijziging wil de Zuid-Koreaanse fabrikant: “eventuele gevaren altijd een stap voor blijven”. Voor de wijziging rolde het maximaal drie jaar lang beveiligingsupdates uit, waarbij het derde jaar in het teken stond van kwartaalupdates. Voor midrange-telefoons werden er in de oude situatie geen wijzigingen in het updatebeleid doorgevoerd tussen het tweede en derde updatejaar – ze ontvingen immers al updates per kwartaal, en dat bleef behouden. High-end telefoons gaan in het derde jaar al wel een stapje achteruit, van maandelijkse updates naar updates per kwartaal.
Gerelateerde artikelen
Samsung schroeft de updatefrequentie in het vierde updatejaar verder omlaag, meldt GizmoChina. In het vierde jaar zullen telefoons namelijk twee updates per jaar ontvangen – dit geldt voor zowel midrange als high-end telefoons en tablets. Daarmee verduidelijkt Samsung de aanpak in het vierde jaar. Eerder liet Samsung weten dat er ‘regelmatig’ updates uitgerold zouden worden, zonder daar een exact getal aan te koppelen. Inmiddels heeft Samsung de informatie ook toegepast binnen zijn updatedashboard.
Snelle uitrol van updates
Voor Samsung is deze vernieuwde updatestrategie onderdeel van zijn aangepaste beleid ten aanzien van beveiligingsupdates. Samsung wist het voorbije jaar met enige regelmaat beveiligingsupdates uit te rollen voordat Google de informatie over de patches had gepubliceerd, vaak nog voordat de Pixel-telefoons van Google werden voorzien van nieuwe beveiligingsupdates. Daarnaast liet Samsung met de uitrol van Android 11 zien dat het zijn stoffige update-imago definitief vaarwel heeft gezegd.
Gerelateerde artikelen
Dat Samsung de kroon pakt voor zijn updatebeleid betreft en daarbij zijn toestellen vier jaar lang voorziet van updates, is opvallend. Het is andere fabrikanten immers niet gelukt hun updatetermijn te verlengen. Wel heeft Google er in samenwerking met Qualcomm voor gezorgd dat toestellen met de Snapdragon 888-chipset vier jaar lang beveiligingsupdates kunnen ontvangen. Voor de meeste Samsung-toestellen die vier jaar lang updates ontvangen geldt echter dat ze niet van de 888 zijn voorzien. Hoe Samsung er alsnog in is geslaagd om de langere updatetermijn mogelijk te maken, is niet bekend.
- Galaxy S/Note: Galaxy S8 Lite, Galaxy Note FE
- Galaxy A: Galaxy A6, Galaxy A6+, Galaxy A7 (2018), Galaxy A8+ (2018), Galaxy A8 Star, Galaxy A8s, Galaxy A9 (2018)
- Galaxy J: Galaxy J2 Core, Galaxy J3 (2017), Galaxy J3 Top, Galaxy J4, Galaxy J4+, Galaxy J4 Core, Galaxy J5 (2017), Galaxy J6, Galaxy J6+, Galaxy J7 (2017), Galaxy J7 Duo, Galaxy J7 Prime2, Galaxy J7 Pop, Galaxy J7 Top, Galaxy J7 Max, Galaxy J7 Neo, Galaxy J7+, Galaxy J8
- Galaxy M: Galaxy M10, Galaxy M20
- Galaxy Tab: Galaxy Tab A (2017), Galaxy Tab A 10.5 (2018), Galaxy Tab S3, Galaxy Tab S4, Galaxy Tab E 8 Refresh

Bovenstaande toestellen ontvangen momenteel tweejaarlijkse updates en zullen binnen één jaar de updatestal van Samsung verlaten. Opvallend is dat de Galaxy S8 en S8+ momenteel nog in de kwartaal-categorie vallen, terwijl de telefoon inmiddels zijn vierde levensjaar is toegetreden. Staan er in de bovenstaande lijst toestellen die jij bezit? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.