'Samsung Galaxy S23 Ultra krijgt nieuwe 200 MP camera'

'Samsung Galaxy S23 Ultra krijgt nieuwe 200 MP camera'

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Volgens een nieuw gerucht zal de Samsung Galaxy S23 Ultra de beschikking krijgen over een vernieuwde 200 MP camera. Samsung zal hiervoor de nieuwe HP2-sensor gebruiken, dit is een nog niet eerder verschenen camerasensor. Is dit wel goed nieuws?

Nieuwe 200 MP-sensor

Samsung is al een tijdje zijn nieuwe 200 MP camerasensoren aan het doorontwikkelen. Deze sensoren bevinden zich in de ISOCELL HP-serie van het bedrijf en moeten verschillende kleine pixels samenvoegen tot één pixel. Dit moet enerzijds zorgen voor foto's met veel detail, de sensor bevat namelijk veel megapixels. Het probleem zit hem echter wel in het feit dat het relatief kleine pixels zijn en deze vangen nou eenmaal minder licht dan grote pixels. Door de pixels echter samen te voegen zorg je er toch voor dat er een grote pixel ontstaan, deze techniek heet 'pixel binning'.

In het geval van de 200 MP HP1-sensor die Samsung vorig jaar september aankondigde worden er bijvoorbeeld vier of zestien pixels samengevoegd. De sensor maakt dus gebruik van 4x4 of 2x2 pixel binning-technologie. Hiermee maakt het toestel dus standaard foto's met een resolutie van 12,5 of 50 MP. Deze sensor is overigens nog niet in een smartphone van Samsung te vinden, wel is de sensor straks terug te vinden in de Motorola Edge 30 Ultra.

Gerelateerde artikelen

Nieuwste 200 MP-camera in de S23 Ultra?

Volgens de bekende geruchtenverspreider Ice Universe zal de Samsung Galaxy S23 Ultra de beschikking krijgen over een HP2-sensor. Hij is er zelfs '100 procent zeker van'. Deze sensor is een nog niet aangekondigde camerasensor van Samsung. Details over de sensor zijn dan ook niet bekend. Een eerder gerucht van dezelfde geruchtenverspreider meldt wel dat HP2-sensor qua pixelgrote tussen de high-end HP1-sensor en de goedkopere HP3-sensor zal zitten.

Mogelijke problemen

Samsung heeft al eerder nieuwe camerasensoren aangekondigd, maar was vaker niet dan wel de fabrikant die deze niet als eerste gebruikte. En dit lijkt Samsung toch een beetje te doen om te kijken of er mogelijke kinderziektes in de sensor zitten. We weten bijvoorbeeld dat Samsung er bij de S20 Ultra wel voor koos om een nieuwe sensor te integreren. Samsung wilde bij dit toestel echt laten zien wat het allemaal in huis had. Dit toestel was indrukwekkend, maar had wel de nodige problemen omtrent de camera. Zo had het toestel moeite met focussen en zorgde het voor verschillende artefacten in het beeld. We hopen dat dit niet gaat gebeuren bij de eventuele nieuwe camerasensor van de S22 Ultra. Claudia schreef er in haar review van de S20 Ultra overigens het volgende over:

Ik had nogal wat moeite met het focussen op objecten, vooral bij bewegende onderwerpen zoals mijn teckel. Autofocus reageert traag en stelt vaak op de verkeerde details scherp waarbij de uiteindelijke foto onscherp wordt. 

Claudia over autofocus van de Samsung Galax S20 Ultra

Oude camera's kunnen beter zijn

Samsung koos er vervolgens in de S21 Ultra voor om een nieuwe sensor te gebruiken en deze te hergebruiken in de S22 Ultra. Op papier had de S22 Ultra hiermee dus geen betere camera dan de S21 Ultra. Doordat Samsung de sensor echter steeds beter leert kennen en door nieuwe processoren weet het bedrijf echter wel betere foto's te produceren. De vraag is dan ook of een nieuwe sensor wel echt goed nieuws is, maar daar kunnen we nu natuurlijk nog niet veel over zeggen.

Hetzelfde geldt voor de camerasensoren in veel Pixel-telefoons van Google. Jarenlang gebruikte Google namelijk dezelfde 12,2 MP camera voor hun nieuwe Pixel-smartphones. Hierdoor leerde Google deze sensor steeds beter kennen en steeds betere foto's uit deze oude sensor te halen. Google gebruikt deze sensor bovendien ook weer in de Google Pixel 6a, de review van dit toestel verschijnt later hier op Androidworld.

Gerelateerde artikelen

Beschikbaarheid

De Samsung Galaxy S23 Ultra wordt waarschijnlijk aankomende februari pas aangekondigd. Sinds afgelopen juni verschijnen er echter al geruchten over het toestel. Het gaat hier natuurlijk wel om vroege geruchten, naarmate we dichter bij het koude februari komen, komen we waarschijnlijk steeds meer te weten. Voor nu blijven we nog even genieten van het zomerse weer in augustus.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk