‘Samsung Galaxy S21 Ultra: werkelijk alle details liggen op straat’

‘Samsung Galaxy S21 Ultra: werkelijk alle details liggen op straat’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Sommige geruchtenmakers vertellen ‘slechts’ een deel van het verhaal, waardoor je vanuit verschillende bronnen informatie moet verzamelen voor een compleet beeld. Voor Samsungs Galaxy S21 Ultra, die in januari wordt gelanceerd, hoeft dat niet meer na een lek van details die WinFuture in kaart wist te brengen.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S20-serie, zal Samsung binnen de Galaxy S21-serie een drietal toestellen bieden. Het aanbod loopt op vanaf de Galaxy S21, tot de Galaxy S21+ en tot slot de Galaxy S21 Ultra. Voor het laatstgenoemde toestel zal je, zodra hij in de verkoop gaat, het hoogste bedrag moeten neertikken. Wat je voor dat bedrag ontvangt? Via WinFuture is een gedetailleerde lijst met specificaties uitgelekt, die precies aangeeft wat je van het Europese model van de Galaxy S21 Ultra mag verwachten.

Gerelateerde artikelen

Een van de belangrijkste vernieuwingen van de Galaxy S21 Ultra kan mogelijk gevonden worden bij het ontwerp van het high-end toestel, of de ondersteuning van de S Pen op een Galaxy S-toestel. Er is onderhuids echter ook een hoop gewijzigd, zoals de Exynos 2100-chipset die in januari gelanceerd wordt. Onderhuids vinden we verder een 5.000 mAh-batterij, 12 GB-werkgeheugen en 128 GB, 256 GB of 512 GB-opslaggeheugen – een variant met 16 GB-werkgeheugen lijkt niet naar Europa toe te komen.

Vlak 6,8-inch OLED-scherm

Het scherm van de Galaxy S21 Ultra biedt, zoals eerder aangegeven, ondersteuning voor de S Pen. Als je kleine zakken hebt, zal Samsungs Galaxy S21 Ultra daar met moeite in passen: het scherm op de S21 Ultra heeft namelijk een 6,8-inch diagonaal, met een 20:9-beeldverhouding. De resolutie van het scherm is Quad HD+ (3.200 x 1.440 pixels) en het gaat – zoals we van Samsung gewend zijn – om een AMOLED-paneel.

‘Samsung Galaxy S21 Ultra: werkelijk alle details liggen op straat’

Het high-end paneel van Samsung heeft een 120 Hz-verversingsfrequentie, maar kan door zijn LTPO-technologie de verversingsfrequentie variabel aanpassen. Op die manier wordt de batterij gespaard, omdat het scherm tijdens het lezen van een artikel een lagere verversingsfrequentie zal inzetten.

Gerelateerde artikelen

Bij het gamen zal de app wel omschakelen naar maximaal 120 Hz, mits de app ondersteuning biedt voor hogere verversingsfrequenties. Tot slot biedt het scherm een helderheid van 1.600 candela, en gaat het om een vlak scherm – in tegenstelling tot eerdere Galaxy-toestellen zijn de afgeronde zijkanten verdwenen.

Verbeterde cameramodule

Samsung legt bij de Galaxy S21 Ultra de nadruk op de cameramodule achterop het toestel, waarin je vier camerasensoren terug kunt vinden. In de cameramodule vinden we één 108 MP-camerasensor, met een f/1.8-diafragma en ondersteuning voor optische beeldstabilisatie (OIS), die dienst zal doen als hoofdcamera. Als tweede camerasensor gebruikt Samsung een 12 MP-groothoekcamera die een f/2.2-diafragma heeft – een sensor die eveneens in de Galaxy S21 en Galaxy S21+ te vinden zal zijn.

‘Samsung Galaxy S21 Ultra: werkelijk alle details liggen op straat’

Als aanvulling op de hoofdcamera en groothoekcamera, heeft Samsung twee telefotosensoren aan de Galaxy S21 Ultra toegevoegd. Beide sensoren hebben een 10 MP-resolutie, waarbij één sensor een f/2.4-diafragma heeft, terwijl de andere camerasensor een f/4.9-diafragma heeft. Gebruikers kunnen met deze losse camerasensoren verschillende (optische) zoomafstanden gebruiken. Op de Samsung Galaxy S21 Ultra zou het gaan om 3x en 10x optische zoom, waarbij er voor de 10x zoom een telescoop-module in de Galaxy S21 Ultra is toegevoegd.

Gerelateerde artikelen

Voor beide zoomlenzen geldt dat er optische beeldstabilisatie (OIS) aanwezig is, de groothoeklens zal het zonder deze beeldstabilisatie moeten stellen. Naast de camerasensoren op de Galaxy S21 Ultra, is een extra uitsparing te zien voor de laser-autofocus. Op die manier wil Samsung het S20 Ultra-fiasco voorkomen – de 108 MP-sensor van dat toestel had problemen met het scherpstellen van foto’s. In een tweede revisie van de sensor werd dit probleem deels opgelost; laserautofocus dient als extra hulp bij het scherpstellen in lastige situaties.

Verkrijgbaarheid in Nederland

Andere details van Samsungs Galaxy S21 Ultra omvatten de IP68-waterbestendigheid, de 45 watt-snellaadmogelijkheden om de 5.000 mAh-batterij op te laden en de One UI 3.1-software die op de Galaxy S21 Ultra zal draaien. Bij de Nederlandse en Belgische exemplaren van de Samsung Galaxy S21 Ultra zullen gebruikers de snellader moeten missen, evenals de gebundelde in-ear oortjes. Je krijgt enkel nog een usb-c-kabel met de Galaxy S21 Ultra.

‘Samsung Galaxy S21 Ultra: werkelijk alle details liggen op straat’

Wanneer Samsung de Galaxy S21 Ultra zal lanceren, heeft het bedrijf nog niet bekendgemaakt. Er wordt gesproken over een lancering op 14 januari. Prijzen van de Samsung Galaxy S21 Ultra liggen aan de hoge kant, met een adviesprijs die vermoedelijk oploopt vanaf 1.399 euro. Hoeveel er voor het duurste model van de Galaxy S21 Ultra gevraagd zal worden, is nog onbekend.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk