'Samsung Galaxy S11: dit heeft Samsung verbeterd aan de 108 MP camera'

'Samsung Galaxy S11: dit heeft Samsung verbeterd aan de 108 MP camera'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Samsung 108 MP camera

Het afgelopen jaar hebben smartphonefabrikanten gegoocheld met smartphonecamera's en sensors die foto's nemen met 48 MP, 64 MP of zelfs 108 MP. Sony's 48 MP 'IMX586' is een veelgebruikte camerasensor en ook Samsung maakte al een 48 MP camera, een 64 MP camera en de 108 MP sensor die als eerste gebruikt werd in het Xiaomi Mi Note 10-vlaggenschip.

Er gaan al langer verschillende geruchten die stellen dat Samsung een verbeterde versie van zijn 108 MP camera zal inzetten voor de nieuwe S11-reeks. De bekende geruchtenverspreider Ice Universe heeft die informatie op Twitter beaamd en hij komt met nieuwe informatie over de verbeteringen die Samsung heeft aangebracht.

Samsung Galaxy S11 renders

Gelekte renders van de Samsung Galaxy S11

Pixel-binning

Sensors met een groot aantal megapixels maken gebruik van een technologie genaamd pixel-binning. Eén pixel met een pixelgrootte van wordt daarbij in vier kleinere pixels verdeeld van elk 0,8μm. Meer pixels staat voor meer details in foto's en het invallende licht wordt verdeeld over de vier kleinere pixels alsof het één grote pixel is.

Al is die lichtinval, dat is een belangrijk gegeven bij fotografie, nog niet hetzelfde als bij een sensor met pixels met een 1.6μm pixelgrootte. Andere vlaggenschepen met 12 MP sensors, zoals die van Apple, Samsung en Google, nemen foto's met een 1.4μm pixelgrootte.

Beeld van pixel binning

Bron: Spot Imaging

Samsungs nieuwe technologie

Samsung gaat ook pixel-binning gebruiken met de 108 MP camera van de S11-reeks, alleen wil het die technologie gebruiken om betere 12 MP foto's te maken. Samsung gaat één pixel daarom niet in vier verdelen, maar wel in negen. Elke pixel meet nog steeds 0,8μm bij 0,8μm, maar het totaal van één pixel meet 2,4μm. Samsung wil zo meer licht opvangen met zijn camerasensor om dat te gebruiken bij zijn 12 MP foto's. Beelden zullen ook nog steeds meer details bevatten en ze zullen scherper zijn.

Samsung Galaxy S11e rendersDe gelekte Samsung Galaxy S11e

Het is de eerste keer dat we bij smartphonefotografie kunnen zien dat een fabrikant een zogenaamde 9:1-pixelverhouding toepast. We kijken ernaar uit om volgend jaar te zien hoe goed de nieuwe benadering het doet ten opzichte van de concurrentie. Huawei heeft bijvoorbeeld weer een heel andere methode om meer licht op te vangen met zijn camera: SuperSpectrum. Het bedrijf gebruikt geen RGB-sensor maar wel een RYB-exemplaar (red, yellow blue). De kleur geel levert meer licht op dan groen.

Samsung Galaxy S11-lancering

Volgens geruchten zal Samsung de S11-reeks onthullen op 18 februari. Hier kan je alvast gelekte renders bekijken van de Samsung Galaxy S11, en er zijn ook afbeeldingen gelekt van de Galaxy S11e. Gisteren stelde Ice Universe dat de eerder gelekte renders van de Galaxy S11 Plus onjuist waren.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk