Samsung Galaxy S10: vingerafdrukscanner soms onveilig

Samsung Galaxy S10: vingerafdrukscanner soms onveilig

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

18-10-2019 14.14 uur: Statement van Samsung aan het artikel toegevoegd.

Vingerafdrukscanner Galaxy S10

In februari van dit jaar lanceerde Samsung de de Samsung Galaxy S10e, de Samsung Galaxy S10 en de Samsung Galaxy S10 Plus. De Galaxy S10e heeft een vingerafdrukscanner in de power-knop aan de zijkant. De overige twee hebben een ultrasone vingerafdrukscanner in het scherm verwerkt. Deze scanner werkt met ultrasoon geluid in plaats van licht waar de optische vingerafdrukscanner gebruik van maakt. Het herkennen van je vingerafdruk gebeurt zo sneller en nauwkeurig dan bij een optische scanner.

De ultrasonische vingerafdrukscanner is zelfs als eerste door de FIDO Alliance goedgekeurd voor het behalen van bepaalde standaarden die zich richten op het voorkomen van onder andere aanvallen van neppe vingerafdrukken.

Samsung Galaxy S10

Problemen met screenprotectors

Ondanks de nauwkeurigheid van de scanner zijn er toch problemen ontstaan. Een Britse vrouw liet aan de Engelse tabloid The Sun weten dat haar Galaxy S10 door anderen te ontgrendelen was toen ze een andere (niet officiële) siliconen screenprotector erop had geplakt. Zo kon haar man de vinger op het scherm plaatsen en de S10 ontgrendelen zonder dat hij zijn vingerafdruk op de telefoon geregistreerd had. Dat maakt de scanner op deze telefoon onbetrouwbaar en dat onderkent Samsung ook.

Samsung laat namelijk aan Reuters weten dat ze het probleem gaan oplossen met het uitbrengen van een update voor het populaire toestel en verklaart: "Het probleem kan voorkomen wanneer patronen van sommige screenprotectors van silicone telefoonhoesjes herkend worden bij het inscannen van de vingerafdrukken."

Samsung heeft ook een officieel statement naar buiten gebracht. Hierin geeft het bedrijf aan dat een aantal siliconen screenprotectors ervoor zorgen dat de Samsung Galaxy S10/S10+/Note 10/Note10+ ontgrendeld kunnen worden met vingerafdrukken die niet geregistreerd zijn. Samsung adviseert mensen deze siliconen screenprotectors niet te gebruiken totdat er een spftwareupdate is uitgebracht die dit probleem oplost. Deze zal begin volgende week uitgerold worden. Het bedrijf adviseert mensen om, na het installeren van deze update, ervoor te zorgen dat de gehele vingerafdruk geregistreerd is, inclusief de randen van de vinger. Dat is de tweede stap bij het registreren van de vingerafdruk.

In april bleek ook al dat de vingerafdrukscanner van de Samsung Galaxy S10 kon worden gefopt door uitgeprinte vingerafdruk. Het is niet bekend wanneer Samsung de update gaat uitbrengen.

Samsung Galaxy S10: vingerafdrukscanner soms onveilig

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk