Reviewexemplaren Samsung Galaxy Fold na de eerste dag al kapot

Reviewexemplaren Samsung Galaxy Fold na de eerste dag al kapot

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Samsung Galaxy Fold-problemen

De Samsung Galaxy Fold levert bij de eerste testers die ermee aan de slag gingen na enkele dagen al problemen op. Op sociale media zijn nu de eerste beelden te zien van schermen die defect zijn. Het probleem zit hem in een plastic laag die het scherm beschermt. Sommige fabrikanten verkopen weleens telefoons met een plastic screenprotector die al vooraf geplaatst werd en vervolgens kan je als gebruiker dan kiezen om die te verwijderen of niet.

Tweets met gebroken schermen

Nietsvermoedend dachten ook sommige testers dat ze die plastic laag over het scherm van de Fold wel konden wegnemen, maar het tegendeel bleek waar. De beschermende laag over het display van de Fold is geen doorsnee screenprotector en mag dus nooit verwijderd worden. Samsung plaatste die waarschuwing ook op de achterkant van de toestellen. Binnen de kortste keren raakte het vouwbare Oled-paneel beschadigd.

Tweets met gebroken schermen

Beschermende laag

Androidworld sprak onlangs met de Nederlandse professor Roel Vertegaal die vijftien jaar lang de technologie achter vouwbare schermen ontwikkelde in het Canadese Queen's University. Vertegaal waarschuwde ook over de kwetsbaarheid van vouwbare panelen en voor het belang van de plastic laag. "Je kan flexibele beeldschermen wel een beetje beschermen door middel van plastic, dat doen wij ook. Als je een vouw in het scherm zelf maakt, is het kapot." Dat is precies wat de eerste testers van de Fold nu ervaren.

Magic Scroll

De oprolbare Magic Scroll was het laatste project van het team van Vertegaal

Een andere vaststelling van Vertegaal is dat AMOLED-schermen kwetsbaarder zijn dan LCD-schermen. De active matrix van Oled-schermen laat het licht door dat afkomstig is van individuele pixels die oplichten, maar die active matrix kan niet vastgemaakt worden aan het scherm. Het zit dus los, en als je vervolgens een scherm buigt, dan kunnen de pixels na een tijdje verkeerd zitten en dan is het scherm onbruikbaar. Bij LCD-schermen heb je dat probleem niet, want het licht is gewoon afkomstig van één enkele lichtbron.

Samsung reageert

Toch reiken de problemen met het scherm van de Fold verder dan het verwijderen van de plastic laag, want gelukkiger zijn er ook testers die met de vouwbare telefoon aan de slag gingen zonder het plastic te verwijderen. Steve Kovach, techjournalist voor CNBC, meldt hoe zijn scherm knippert zoals je in onderstaande twee ziet. Tik op de tweet om de video af te spelen. Dieter Bohn van The Verge stelt dan weer vast hoe er beschadigingen zijn op de plaats waar het scherm dichtvouwt na twee dagen van gebruik.

Tweets met gebroken schermen

The Verge trok dan ook naar Samsung voor een verklaring en die kregen ze. "Een beperkt aantal Galaxy Fold-toestellen werden aan de media bezorgd voor een test", zo begint de verklaring van Samsung. "We hebben feedback gekregen wat betreft het hoofdscherm van de toestellen. We gaan deze exemplaren met uiterste zorg inspecteren om de oorzaak van de problemen vast te stellen.

"Los daarvan hebben enkele testers de bovenste laag van het scherm verwijderd en zo werd schade aangebracht.", zo gaat de verklaring verder. "Het hoofdscherm van de Galaxy Fold heeft een beschermlaag die onderdeel uitmaakt van de schermstructuur en hem beschermt tegen onbedoelde krassen. Deze laag verwijderen of het aanbrengen van klevende materialen aan het scherm, kan schade veroorzaken. We zullen ervoor zorgen dat deze waarschuwing duidelijk zichtbaar is voor onze klanten."

Gevolgen

Samsung heeft in zijn reactie gesteld dat de exemplaren voor consumenten met een duidelijke waarschuwing zullen komen. Daarnaast krijgen gebruikers die hun scherm na een jaar breken een gratis reparatie van het bedrijf. Volgens Samsung zou het scherm van de Fold 200.000 keer kunnen vouwen, dat is goed voor meer dan vijf jaar van gebruik als je hem 100 keer per dag vouwt.

Foto van de Samsung Galaxy Fold

Een gewaarschuwd man of vrouw is er gelukkig twee waard. Wij kunnen niet wachten om met de Fold in een review aan de slag te gaan. Verdere testen zullen moeten uitwijzen of het apparaat van Samsung echt zo kwetsbaar is als deze beelden doen uitschijnen. Als de problemen zoals bij Dieter Bohn en Steve Kovach echt uitzonderingen zijn, zou dat al bij al kunnen meevallen.

Wat denk jij over deze telefoon? Schrikken deze beelden jou af om met een foldable aan de slag te gaan? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk