Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X: welke geeft de beste indruk?

Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X: welke geeft de beste indruk?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Galaxy Fold en Mate X

In Barcelona kreeg Androidworld een dag voor de persconferentie de Huawei Mate X te zien. Al mag je "te zien" dit keer heel letterlijk nemen, wat niemand mocht het toestel voorlopig vasthouden. Nu ook Huawei met de spierballen heeft gerold door zijn vouwbare telefoon aan de wereld te tonen, willen we alvast even kijken hoe de Mate X zich verhoudt tegenover dat andere vouwbaar pronktoestel, de Galaxy Fold van Samsung.

Design

Samsung en Huawei kiezen voor een totaal andere aanpak voor hun toestellen. Samsung kiest voor twee verschillende schermen en als we een vouwbare telefoon met een boekje vergelijken, dan is er een klein 4,6 inch scherm met grote schermranden vooraan op de kaft van het boek. Als je het boek opent, is er vervolgens een 7,2 inch scherm.

Foto van de Samsung Galaxy Fold

Voorkant van de Galaxy Fold

Huawei daarentegen kiest meer voor de aanpak die we eerder bij Royole zagen. Er is een scherm over de voorkant en achterkant van het boek en het scherm vouwt dus in de andere richting dan bij Samsung. De Chinese gigant komt zo ook tot een veel groter schermoppervlak met zijn AMOLED-scherm. Als het toestel dichtgevouwen is, heb je aan voor-en achterkant respectievelijk een 6,6 inch en een 6,39 inch scherm en als je ze openvouwt krijg je een 8 inch schermpaneel.

Huawei Mate X hands-on

Huawei koos er met de Mate X voor om de meeste technologie in een kleine koker te stoppen aan het uiteinde. Deze moet ook dienen voor extra grip om het gevaarte vast te houden als je hem in tabletmodus gebruikt om te multitasken. Het resultaat is ook dat de schermpanelen zelf indrukwekkend dun zijn, namelijk 5,4 mm. Als je ze boven elkaar vouwt krijg je een toestel van 11 mm dik, wat niet erg veel dikker is dan de gemiddelde smartphone van 8 mm.

Als we de toestellen in gebruik nemen, zal nog moeten uitwijzen welke vouwrichting en aanpak het beste werkt. Het oog zegt wel op het eerste gezicht dat Huawei enorm dunnen schermranden en een randloos design heeft kunnen verwezenlijken terwijl de Fold een klein smartphonescherm aan de voorkant heeft met grote randen en een notch als je hem als tablet gebruikt.

Foto van de Samsung Galaxy Fold

Uitgeklapte Galaxy Fold

Aan de andere kant is er wel de bezorgdheid dat het scherm van Huawei naar de buitenkant vouwt en dat het toestel daardoor mogelijk een stuk kwetsbaarder is. Al heeft Huawei al wel een hoesje laten zien waarbij het scherm in zijn vouw beschermd wordt.

Prestaties

In Mate X zit de 7 nanometer Kirin 980 die we kennen van de Huawei Mate 20 Pro en ook de Honor View 20. Samsung gaat daarentegen aan de slag met de Snapdragon 855 en mogelijk ook met zijn eigen Exynos 9820 die traditioneel erg gelijkwaardig presteren. Samsung gebruikt voor de Europese markt al jaren zijn Exynos-chipset en voor andere markten de Snapdragon-variant, al is het op dit moment nog niet duidelijk of het bedrijf dat ook met de Galaxy Fold gaat doen als die verschijnt.

Met de Kirin 980 die eerder verschenen gingen we al uitgebreid aan de slag en de Exynos 9820 zijn we nu volop aan het testen op de Galaxy S10. Het is nog erg vroeg om te zeggen, maar het lijkt erop - zoals we ook hadden verwacht - dat Samsung Exynos chipset de Kirin 980 te snel af is. Je zal hier binnenkort exacte resultaten over te zien krijgen in de review van de Galaxy S10.

Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X: welke geeft de beste indruk?

Een laatste punt is de 5G-functionaliteit waarmee alleen de Mate X komt. Huawei gebruikt zijn Balong 5000 5G-modem en haalt daarmee theoretische downloadsnelheden van 5,6 Gbps. Ter vergelijking: een video van 1 GB zou in 3 seconden gedownload kunnen worden. In Nederland mogen we tegen 2020 voor het eerst een 5G-dekking verwachten, maar in andere landen - ook onze buurlanden - hebben ze al wel een voorsprong. Foldables zullen in het begin alleen maar absolute luxetelefoons zijn en het is in dat geval alleen maar een voordeel dat de Mate X wel een 5G-modem aan boord heeft om het plaatje compleet te maken.

Software

Het is ook nog erg vroeg om de software van beide telefoons te vergelijken, zeker als je ze nog niet beide in handen hebt gekregen, maar we kunnen hier al wel een eerste indruk over meedelen. Samsung heeft meermaals benadrukt dar het nauw met Google heeft samengewerkt om aanpassingen in Android te maken om een vouwbare telefoon vlot te doen werken. Google ziet de foldables als een aparte productcategorie en dat vereist dus een aparte aanpak. We zagen al hoe de Fold hierdoor netjes kon multi-tasken op meerdere tabbladen tegelijk terwijl elke app bleef functioneren. Ook verscheen de inhoud van het kleine scherm vlekkeloos op het grotere scherm als je de telefoon openvouwt.

Samsung Galaxy Fold demo multitasking

Multitasking met drie apps tegelijk op de Galaxy Fold

Huawei aan de andere kant communiceerde iets oppervlakkiger als het op het software-gedeelte aankomt. We kregen het toestel al even te zien als hij open en dicht vouwde, en daarbij was er soms een vreemde knippering in het beeld dat een ogenblik zwart werd om vervolgens naar het grote 8 inch scherm over te schakelen. Dat wekte de indruk dat Huawei op het gebied van software nog minder ver staat dan concurrent Samsung.

Camera

Ook op het gebied van camera slaan Huawei en Samsung een totaal andere weg in met hun telefoons. De Mate X heeft drie camera's die verticaal in de koker opgesteld zijn. Op het moment van schrijven is het nog niet duidelijk waar de opstelling precies uit bestaat, maar het is erg aannemelijk dat het om een gelijkaardige opstelling gaat als bij de Huawei Mate 20 Pro met een hoofdcamera, een groothoeklens en een telens om optisch te zoomen. Huawei's Mate X heeft ook geen selfiecamera nodig, want het toestel heeft aan weerszijden een scherm, waardoor je hem zowel voor selfies als andere foto's kan gebruiken.

Huawei Mate X

Samsung denkt daar ander over en heeft eigenlijk de set-up van zijn Galaxy S10 Plus integraal overgenomen in zijn vouwbare Galaxy Fold: de dubbele selfiecamera en drie lenzen voor de hoofdcamera. Het Koreaanse merk ziet de vijf camera's als een voordeel en Samsung wil ze ook tegelijk inzetten om zo een video met beeld in alle richtingen te kunnen opnemen. De drie hoofdcamera's zijn op de achterkant van het toestel - denk aan de achterkant van het boek - en de selfiecamera's bevinden zich als je het boek openslaat, dus in tabletmodus aan de rechterbovenhoek van de rechtse pagina.

Het is alleen maar extra interessant dat beide fabrikanten ook hier een heel verschillende aanpak hanteren. Huawei heeft een dunner toestel gemaakt door de drie camera's in de koker de plaatsen en zo een 5,4 mm tablet te creëren. Je hebt ook drie verschillende lenzen beschikbaar voor je selfies, dus daar zijn vast wel mogelijkheden mee. Samsung, aan de andere kant, kan dan weer iets speciaal in petto hebben met zijn vijf camera's en ook deze lenzen, inclusief de selfiecamera die in 4K opneemt, zouden van erg goede kwaliteit kunnen zijn.

Conclusie

Samsung en Huawei leveren precies dezelfde machtsstrijd zoals ze dat al jaren doen, maar op een totaal ander speelveld. Foldables zijn compleet nieuw en niemand weet echt wat we hiervan mogen verwachten. Alle regels zijn nog ongeschreven en Samsung en Huawei zijn de eerste die ze op termijn zullen bepalen en dat zien we nu ook met Galaxy Fold en de Mate X die er helemaal anders uitzien, wat het alleen maar interessanter maakt.

Huawei Mate X

Welke aanpak van de twee het beste werkt is op dit moment moeilijk te zeggen omdat de media simpelweg nog niet de mogelijkheid gekregen hebben om voldoende met beide telefoons aan de slag te gaan. Zoals je echter hebt kunnen lezen laat het oog meteen al een aantal voor- en nadelen zien. Huawei's telefoon heeft een knap randloos design, grote schermpanelen en hij is ook ontzettend dun. De Fold zag er dan weer iets beter uit op het vlak van software en de Exynos 9820 zou ook (iets) sneller moeten zijn dan de Kirin 980, al werkt de Fold dan weer niet met 5G. Welke fabrikant voor de beste keuze ging op het gebied van camera's is nog te vroeg om te zeggen.

Een goede eerste indruk is nog niet alles, maar het is een goed begin. Beide toestellen vertonen hun sterktes en zwaktes en een uitgebreide test van beide toestellen zal vast en zeker onthullen welke telefoon de bovenhand neemt. Ook de prijs van de telefoons zal daarin een rol spelen. De Galaxy Fold kost 2000 euro, terwijl de Mate X 2299 euro moet opbrengen.

Nu beide toestellen getoond zijn, kunnen we in ieder geval ons enthousiasme voor deze nieuwe productcategorie nauwelijks verbergen, want het zal ontzettend interessant zijn om te bekijken hoe goed deze eerste telefoons zijn en hoe de technologie de komende jaren verder evolueert.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk