Samsung Exynos 1080 aangekondigd: 5nm midrange processor met 5G

Samsung Exynos 1080 aangekondigd: 5nm midrange processor met 5G

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Samsung heeft zijn nieuwe chipset voor het middensegment voorgesteld. De nieuwe Exynos 1080 heeft voor de eerste keer bij een Samsung chipset de 5 nm architectuur en hij komt ook met een kwalitatieve 5G-modem.

Samsung Exynos 1080

Ieder jaar verwachten we niet alleen nieuwe high-end processors van Qualcomm en Huawei, maar ook Samsung stelt dan zijn nieuwe topchipset voor. In Afwachting op de Exynos 1000, Samsungs krachtigste chipset voor volgend jaar, krijgen we alvast een processor te zien voor telefoons uit het hogere middensegment, de Exynos 1080. Samsung stelt hem voor op zijn blog

De Exynos 1080 mag dan geen plaatsje krijgen in de aankomende S21-reeks van vlaggenschepen, dat neemt niet weg dat hij wel komt met een moderne 5 nm architectuur, wat hem meer energie-efficiënt moet maken. Verder heeft hij ook een geïntegreerde 5G-modem. Als we kijken naar het design dan vinden we drie verschillende clusters: één Cortex-A78-kern heeft een kloksnelheid van 2,8 GHz, drie Cortex-A78-kernen hebben dan weer een 2,6 Ghz snelheid en tot slot zijn er nog vier Cortex-A55-kernen die werken met 2,0 GHz. Als gpu heeft hij de Mali-G78 MP10.

5G, scherm en camera

Ook met de geïntegreerde 5G-modem kan Samsung uitpakken. Hij ondersteunt namelijk de sub-6GHz-banden en ook de snelle mmWave standaard voor 5G. Als we verder kijken naar de mogelijkheden op het vlak van schermtechnologie dan merken we dat de Exynos 1080 klaar is voor QHD-schermen met een 90 Hz verversingssnelheid of Full HD-panelen tot en met 144 Hz. Op het vlak van de camera kan hij een enkele 200 MP camera aan of een dubbele camera met 32 MP en filmen kan met 4K aan 60 frames per seconde (fps). Er is ook een NPU voor toepassingen met kunstmatige intelligentie.

De Exynos 1080 is een chipset die er echt uitspringt, want hij levert prestaties die behoorlijk aanleunen bij de vlaggenschepen van 2020 en hoogwaardige 5G-capaciteiten, volgens een moderne 5 nm architectuur en een midrange prijs. We verwachten de Exnos 1080 begin 2021 te zien bij de eerste toestellen, en hij verschijnt dan als eerste bij telefoons van Vivo.

Gerelateerde artikelen

Wanneer we hem ook in een telefoon van Samsung te zien krijgen, is nog niet bekend. Mogelijk zal deze processor iets te krachtig zijn voor een opvolger van de Samsung Galaxy A51, lmaar wie weet krijgt hij wel een plaatsje in de opvolger van de Galaxy A71? In welke telefoons gaan we de Exynos 1080 volgens jou te zien krijgen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk