Samsung en AMD brengen samen hoogwaardige gpu naar smartphones

Samsung en AMD brengen samen hoogwaardige gpu naar smartphones

Samsung en chipmaker AMD gaan dit jaar nog meer details delen over een Exynos-processor die komt met een krachtige AMD-gpu. De bedoeling is dat Samsung-vlaggenschepen straks werken met geavanceerde graphics en raytracing-technologie.

Samsung en AMD-samenwerking

De kogel is door de kerk, want na jaren van geruchten heeft Lisa Su, de CEO van het Amerikaanse bedrijf AMD bekend gemaakt dat het samen met Samsung een chipset voor high-end smartphones wil maken die komt met hoogwaardige graphics. Het zal gaan om de opvolger van Samsungs huidige Exynos 2100-chipset.

AMD gaat aan de slag met zijn RDNA 2-architectuur, die ook wordt gebruikt voor pc-gaming en de videokaarten van moderne spelconsoles. In een persmededeling laat AMD duidelijk verstaan dat het inderdaad de bedoeling is om technologie die normaal gezien op krachtigere systemen gebruikt wordt, nu ook in de gpu's van Samsung te implementeren.

Samsung en AMD brengen samen hoogwaardige gpu naar smartphones
De Samsung Galaxy S21

Raytracing en VRS

AMD gaat onder meer raytracing mogelijk maken, dat is een technologie waarbij een extra laag aan realistische texturen en details worden toegevoegd aan 3D-graphics. Dat kan gaan om kleuren, spiegeling of transparantie. Een tweede techniek is variable rate shading (VRS). Dat is een manier om extra grafische kracht vrij te maken door de kwaliteit van andere delen van een beeld te verminderen zonder dat het erg opvalt.

Eind dit jaar zou er meer informatie komen over de chipset die Samsung en AMD samen hebben gemaakt, en het is dan ook plausibel dat hij dan meteen in 2022 wordt ingezet bij de Galaxy S-reeks. Samsung zou de chipset ook voor laptops kunnen gebruiken, maar daar is nog niets concreet over bekend.

Zal Samsung door deze samenwerking de bovenhand volgens jou kunnen nemen in de concurrentiestrijd met Qualcomm? Geef ons je mening in de reacties onderaan dit artikel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties