Vouwbare telefoons zijn voorlopig niet uitontwikkeld. Terwijl het begon met telefoons die je moest opvouwen, wordt er inmiddels gewerkt aan oprolbare telefoons. Naast technieken voor vouwbare schermen, denkt Samsung na over de camera's van vouwbare telefoons. Die kunnen in toekomstige foldables mogelijk geroteerd worden, blijkt uit een patent.
Ontwikkeling bij foldables
In tegenstelling tot reguliere telefoons, zijn vouwbare telefoons voorlopig niet uitontwikkeld. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan de ontwikkeling van vouwbaar glas, dat Samsung vorig jaar als eerste fabrikant van vouwbare telefoons introduceerde. Fabrikanten steken daarnaast veel tijd in de ontwikkeling van sterkere scharnieren, en proberen daarbij zo veel als mogelijk ruimte open te laten voor de batterijen die vaak in beide helften van de telefoon worden geplaatst.
Camera's die je kan draaien
Dat camera's veel ruimte in beslag nemen, was al bekend. Daarbij geldt dat een vouwbare telefoon vaak meer camera's bevat in vergelijking met een reguliere telefoon. Meestal vind je namelijk een selfiecamera op het coverscherm, in het vouwbare scherm en achterop de telefoon. Hoewel er op een vouwbare telefoon dus ‘slechts één’ extra camera aanwezig is in vergelijking met de reguliere non-foldables, neemt dit wel ruimte in beslag die niet gebruikt kan worden voor de batterijen. Dit probleem wil Samsung mogelijk oplossen met draaibare camera's.

Een patent dat Samsung bij het WIPO heeft ingediend, toont een roterende camera. Daarbij vallen alle camera's in een cilindervormige behuizing. Mogelijk kunnen de camera's gedraaid worden via Samsungs camera-software. Het voordeel daarvan is dat de camera's enerzijds ‘minder ruimte’ in zullen nemen. Anderzijds zorgt het ervoor dat je zowel selfies als reguliere foto's kan maken tegen dezelfde kwaliteit. Het concept is daarmee vergelijkbaar met dat van de Asus Zenfone 8 Flip – een telefoon met een flip-up cameramodule.
Samsung Galaxy Z Fold-reeks
Op de patenten zien we een telefoon met een vergelijkbare vormfactor als de Galaxy Z Fold-serie. Wel zou het scherm van een vouwbare telefoon met zo'n module een kleine inkeping krijgen, dat blijkt uit de gepubliceerde afbeeldingen. Bij patenten is het wel belangrijk om te vermelden dat ontwerp geen rol speelt, maar dat Samsung juist de technologie vastlegt. Mogelijk heeft Samsung tegen de tijd dat het deze technologie wil toepassen een manier gevonden om de module op te nemen in het ontwerp, zodat een inkeping overbodig raakt.

Voor patenten is het verder belangrijk om te melden dat het gaat om ideeën. Het blijft onzeker of Samsung überhaupt van plan is een roterende camera te gebruiken, of dat het idee enkel is vastgelegd om er ooit gebruik van te kunnen maken, zonder daarbij de patentstrijd met andere fabrikanten aan te moeten gaan.
Gerelateerde artikelen
Hoewel het dus een mooi concept kan zijn om de kwaliteit van selfies te verbeteren en meer ruimte te geven voor batterijen in foldables, is het verre van zeker dat dit ooit op de markt geraakt.