Samsung, ARM en Google-onderdeel Nest werken aan standaard voor domotica

Samsung, ARM en Google-onderdeel Nest werken aan standaard voor domotica

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Waarom een nieuwe standaard?

Elke keer als er een nieuwe 'standaard' wordt aangekondigd, stellen we ons de vraag: waarom wéér een nieuwe standaard, waarom niet gewoon één van de bestaande standaarden ondersteunen? De Thread Group geeft aan dat vier belangrijke argumenten zijn. Ten eerste zou Thread moeten zorgen voor betrouwbare netwerkverbindingen via mesh-netwerken. Dat houdt in dat het signaal van één apparaat doorgestuurd kan worden via een ander apparaat naar de uiteindelijke ontvanger. Een voorbeeld daarvan is dat je op je telefoon aangeeft dat de lampen buiten aan moeten. Als je aan de andere kant van het huis zit, kan het zijn dat het signaal dat direct van je telefoon komt, niet aankomt bij de tuinlampen. Wanneer er dan in huis meerdere slimme apparaten zijn, kunnen die het signaal doorgeven waardoor het commando 'aan' wel aankomt bij de lampen in de tuin.

Volgens de Thread Group wordt er gebruik gemaakt van veilige verbindingen, vergelijkbaar met de beveiliging die banken gebruiken. Daarnaast zou geleerd zijn van verschillende beveiligingslekken die bekend zijn van andere protocollen. De derde reden is dat apparaten eenvoudig te verbinden moeten zijn met Thread via een smartphone, tablet of computer. Apparaten moeten lokaal te bedienen zijn, maar ook via de cloud. De laatste reden om Thread te gebruiken is dat er gebruik wordt gemaakt van verbindingen die heel weinig stroom gebruiken. Hierdoor zijn Thread-apparaten ook te gebruiken op batterijen.

Thread Group

De bedrijven die zich hebben aangesloten bij de Thread Group zijn processorontwerper ARM, voormalig Motorola-onderdeel Freescale, halfgeleiderfabrikant Silicon Labs, slotenfabrikant Yale, ventilatorfabrikant Big Ass Fans (haha), Samsung en Nest.

Thread Group <a target=domotica" width="679" height="347" />

Grote namen

De Thread Group heeft dus al een groep grote namen aan zich gebonden. Nest, en daarmee Google, heeft met de Works With Nest-branding ook al merken aan zich weten te binden als Jawbone, Whirlpool en Mercedes. Het lijkt waarschijnlijk dat deze namen meegenomen worden in de nieuwe, open standaard. Vermoedelijk zullen de slimme thermostaten en rookmelders van Nest gebruik gaan maken van Thread. De Nest-thermostaten zouden op die manier op kunnen treden als centrale hub voor Thread-apparaten. Begin dit jaar kondigde Samsung Smart Home aan, ook een domoticaplatform.

Interessant is dat we vorig jaar ook geruchten zagen dat Samsung en HTC van plan zouden zijn om ZigBee-ondersteuning toe te voegen aan hun smartphones. ZigBee is een concurrerende standaard gemaakt door een consortium waar Samsung ook lid van is. Het is de bedoeling dat Thread gaat werken op dezelfde frequentie als ZigBee, wat zou betekenen dat ZigBee-apparaten alleen een nieuwe softwareversie zouden moeten krijgen om Thread te ondersteunen, nieuwe hardware is dan niet nodig. Ook zouden apparaten met Thread kunnen communiceren met ZigBee-apparaten wanneer (Thread)-fabrikanten daar ondersteuning voor inbouwen.

Beschikbaarheid

Inmiddels draait de Nest-thermostaat op een vroege versie van Thread en later dit jaar moeten de specificaties van Thread beschikbaar zijn voor andere fabrikanten. Pas halverwege volgend jaar zullen de eerste apparaten door de Thread Group getest en gecertificeerd worden.

Bron: Thread Group, via: The Verge en GigaOM

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk