Einde patentstrijd: Samsung en Apple schikken

Einde patentstrijd: Samsung en Apple schikken

Frank Holdijk

door Frank Holdijk

Laatst geüpdatet

Schikking

Na jaren van strijd over patentrechten lijken Samsung en Apple eindelijk de strijdbijl te kunnen begraven. De twee tech-giganten zijn na jaren van strijd in verschillende landen en verschillende gerechtshoven tot een schikking gekomen. Wat de twee precies hebben afgesproken is niet duidelijk, want de voorwaarden van de schikking worden niet openbaar gemaakt.

Vorige maand werd Apple in het gelijk gesteld door een Amerikaanse rechtbank en er werd beapaald dat Samsung een bedrag van 539 miljoen dollar aan Apple moest betalen. Eerder had Samsung al 399 miljoen overgemaakt naar Apple en er stond dus nog een bedrag open van 140 miljoen dollar.

Toen Apple Samsung in eerste instantie aanklaagde in 2011 wilde eiste het bedrijf 1 miljard dollar. Apple beschuldigde Samsung ervan de ontwerp-patenten en software toepassingen te gebruiken waar Apple de rechten over had. Op het hoogtepunt van strijd liepen er rechtszaken in 15 verschillende landen en op vier verschillende continenten. De beide partijen besloten samen dat ze hun rechtszaken op Amerikaans grondgebied verder zouden uitvechten. Hier lijkt met deze schikking nu ook eind aan te zijn gekomen.

vrede

Niet alleen verliezers

Je zou zeggen dat Samsung heeft verloren, maar alle publiciteit die de rechtszaken hebben opgeleverd heeft Samsung waarschijnlijk geen windeieren gelegd. Samsung heeft er ook veel naamsbekendheid door gekregen. De afwikkeling van de strijd betekent ook goed nieuws voor Google, want die trok samen met Samsung op in de strijd tegen Apple.

Er worden wel vaker patenten gevraagd en ongevraagd gebruikt en dan wordt er meestal een bedrag overeengekomen wat de patenthouder ontvangt voor het gebruik ervan. In het geval van Apple en Samsung heeft het dus even geduurd voor er overeenstemming is gekomen. Samsung kan zich nu weer met volle aandacht richten op de patentstrijd die het met Huawei voert, en met Qualcomm is ook nog een Apple te schillen.

Bron: KoreaTimes

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk