'Samsung geeft Apple boete omdat het te weinig iPhone-schermen bestelt'

'Samsung geeft Apple boete omdat het te weinig iPhone-schermen bestelt'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Tegenvallende iPhone-verkoop

Volgens bronnen van de Koreaanse nieuwssite Etnews zijn Apple en Samsung momenteel in gesprek omtrent een schadevergoeding. Sinds de iPhone X een OLED-paneel kreeg, werd dat scherm door Samsung Display geleverd. Dat is de tak binnen het bedrijf die OLED-schermen voor andere smartphonefabrikanten en voor eigen gebruik produceert.

Door de tegenvallende verkoopcijfers van de iPhone zou Apple nu veel minder schermen bij Samsung bestellen dan oorspronkelijk contractueel was afgesproken in een minimumclausule, en daarom hangt Apple een boete van honderden miljoenen boven het hoofd.

iPhone X

Gesprekken over schadevergoeding

Samsung zou de afgelopen jaren ook volop geïnvesteerd hebben in zijn fabriek die exclusief OLED-panelen voor Samsung ontwikkelt, maar die fabriek zou de afgelopen jaren geen 50 procent van zijn totale capaciteit hebben gehaald. Apple koopt jaarlijks zo'n honderd miljoen OLED-schermen van zijn Zuid-Koreaanse concurrent, alleen is de verkoop van iPhones sneller teruggevallen dan verwacht.

Volgens insiders zou Apple opteren om een alternatieve regeling af te sluiten, waarbij de schuld gecompenseerd wordt door nieuwe contracten met Samsung af te sluiten voor Samsung-schermen in andere Apple-producten. Samsung Display heeft er geen sterk eerste kwartaal opzitten, en zou dat graag willen compenseren door een schuldaflossing van de iPhone-maker te gebruiken als een geldinjectie voor het tweede kwartaal van 2019.

Volgens Sammobile had Samsung alvast plannen opgesteld om een nieuwe OLED-fabriek op te richten die de huidige fabriek waarin de iPhone-schermen worden gemaakt overtreft. Die plannen zouden ondertussen van de tafel zijn geveegd. Concurrent LG is ook aan het investeren in OLED schermen maar heeft nog een veel minder hoge productie dan Samsung en de kwaliteit liet af en toe te wensen over. Zo werd er bij de Google Pixel 2 geklaagd over de kwaliteit van het LG scherm.

Apple wil naar verluidt LG als tweede leverancier gaan inzetten voor hun OLED-schermen om zo minder afhankelijk van Samsung te worden. Een ander alternatief zou een Chinese fabrikant genaamd BOE kunnen zijn die onder andere OLED-schermen voor diverse Huawei-smartphones maakt. Kortom, er zit nog genoeg denkwerk achter wat ogenschijnlijk een simpel component van een smartphone is.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk