‘Samsungs Android 10-update maakt gezichtsherkenning veiliger’

‘Samsungs Android 10-update maakt gezichtsherkenning veiliger’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Gezichtsherkenning

Het ontgrendelen van je telefoon, moet zo snel als mogelijk gebeuren: gebruikers willen immers zo min mogelijk tijd doorbrengen op het vergrendelingsscherm. Vandaar dat fabrikanten steeds meer opties toevoegen, om het ontgrendelen fijner te maken – voor iedereen. Ook voor kwaadwillende, zo blijkt uit testen van de Consumentenbond. Veel telefoons gebruiken alleen de selfiecamera, dat is simpelweg niet veilig. Onder andere de Samsung Galaxy S10-reeks bevat technologie, waar in de praktijk geen extra 3D-sensoren voor aanwezig zijn; dat is onveilig, zo geeft Samsung nu ook toe.

Beeld van de gezichtsherkenning

Google gebruikt ook gezichtsherkenning op de Pixel 4, maar dan met 3D-sensors

Met de komst van Android 10 en One UI 2.0, heeft het bedrijf immers een aantal opties toegevoegd, opties die het gebruik van gezichtsherkenning veiliger moeten maken. Tot op heden was het voor gebruikers enkel mogelijk om ‘Snellere gezichtsherkenning’ uit te schakelen, dat zorgt er niet voor dat de gezichtsherkenning per se veiliger wordt. In de Android 10 bèta zijn opties verschenen in het menu, om de 'beveiliging' aan te scherpen. Zo kan de gezichtsherkenning voortaan in elke situatie zijn werk doen: ook als je een hoed draagt, of als je juist een (zonne-)bril op hebt staan.

‘Ogen open’

Om misbruik van een ieder zijn of haar telefoon te voorkomen, is een optie toegevoegd waarmee voorkomen kan worden dat gezichtsherkenning misbruikt wordt als de ‘eigenaar’ slaapt, of juist zijn of haar ogen dicht heeft. Voor de gezichtsherkenning van de Samsung Galaxy S10, verzorgt het ook een extra beveiligingslaag. Omdat de ogen open moeten zijn, wat vaak moeilijk te herkennen is op foto’s, zou het vrijwel onmogelijk zijn om gezichtsherkenning toe te passen met statisch beeld. Dat wil niet zeggen dat je het ook kan vertrouwen: gezichtsherkenning zonder 3D-sensor, blijft relatief onveilig.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk