Samsung: accu is de oorzaak Galaxy Note 7-debacle

Samsung: accu is de oorzaak Galaxy Note 7-debacle

De accu

Er is al veel over gespeculeerd, er is onderzoek naar gedaan, er is info over gelekt maar nu is het dan eindelijk officieel, Samsungs President of Mobile Communications Business DJ Koh heeft de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt en de oorzaak bij de accu neergelegd. Daarbij is er met geen woord gerept over de leveranciers Samsung SDI, die de eerste batch Galaxy Note 7's voor zijn rekening nam, en het Chinese bedrijf ATL die de tweede generatie Note 7 accu's heeft verzorgd. Wel heeft Samsung de termen acculeverancier A en acculeverancier B gebezigd en aangegeven dat deze acculeveranciers in gebreke zijn gebleven. Beide leveranciers hebben te maken gehad met verschillende productieproblemen en daarbij foutieve inschattingen gemaakt die er uiteindelijk voor hebben gezorgd dat de lithium-ion accu's in de Galaxy Note 7 in brand vlogen of ontploften.

Jelly-roll

De 'jelly-roll-accu' van de Galaxy Note 7 bestaat uit een positief en een negatief geladen laag. Daartussen zitten isolatielagen die ervoor zorgen dat de ionen tussen de positieve en negatieve cellagen kunnen bewegen zonder dat deze twee lagen elkaar aanraken. Mochten de positieve en negatieve cellagen elkaar wel aanraken, dan zal er meer energie en hitte vrijkomen wat kan resulteren in een explosie of ontbranding door kortsluiting. Zowel acculeverancier A als acculeverancier B hebben bij het produceren van deze jelly-roll steken laten vallen wat resulteerde in kortsluiting en ontbranding.

De schuld kan dus bij de acculeveranciers worden neergelegd. Maar zijn zij uiteindelijk de hoofdschuldige? Had Samsung deze problemen voor uitlevering van de toestellen moeten constateren? Of eventueel een extern bureau laten controleren?

Voorzorgsmaatregelen

Hoe dan ook, Samsung heeft lering getrokken uit dit hele debacle en voorzorgsmaatregelen genomen. Het bedrijf heeft nieuwe protocollen opgesteld die betrekking hebben op de accu's en ervoor moeten zorgen dat de werking en de veiligheid ervan optimaal zijn. Daarnaast is er een accu-adviesgroep in het leven geroepen waarin academici en (externe) onderzoeksexperts zitten die onderzoek doen naar veiligheid rondom de accu's.

Samsung heeft tevens zijn excuses aangeboden aan de Galaxy Note 7-eigenaren en hen bedankt voor het getoonde geduld.

Onderstaande infographic geeft een meer technische weergave van de oorzaken met betrekking tot de accu.

Bron: Samsung

Samsung Galaxy Note 7
3500 mAh
5.7 inch - 2560x1440 px
64 GB
Samsung Exynos 8890

Meer info

Samsung Galaxy Note 7
3500 mAh
5.7 inch - 2560x1440 px
64 GB
Samsung Exynos 8890

Meer info

Lees meer over:
Samsung Galaxy Note 7

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer