RIP Google Duplex Web: die gaat naar het Google-kerkhof

RIP Google Duplex Web: die gaat naar het Google-kerkhof

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Google stopt met Duplex op het web. Duplex is een dienst waarmee je makkelijker eten kon bestellen, filmtickets kon kopen en meer. De door kunstmatige intelligentie aangedreven tool wordt al vanaf deze maand niet meer ondersteund.

Duplex Web

Een Google-woordvoerder zegt erover tegen TechCrunch.“Terwijl we werkten aan de Duplex-ervaring zagen we op de feedback die we hebben ontvangen van gebruikers en ontwikkelaars over hoe we het nog beter kunnen maken. Tegen het einde van dit jaar zullen we Duplex on the Web uitschakelen en ons volledig richten op het maken van AI-verbeteringen aan de Duplex-spraaktechnologie die mensen het meest dagelijks helpt."

Duplex Web is niet oud geworden: de tool werd in 2019 aangekondigd. In eerste instantie was het vooral bedoeld om een website van een bepaalde bioscoopketen te openen en de informatie voor een gebruiker in te vullen (tot de zitplaatskeuze, want dat willen mensen toch altijd graag zelf doen). Later werd het echter uitgebreid naar onder andere wachtwoorden, waaronder het attenderen op datalekken en het vlug kunnen veranderen van die wachtwoorden om een account zo spoedig mogelijk veilig te stellen. Daarnaast werden ook inchecken voor vluchten, automatisch kortingscodes vinden en hulp bij afrekenen bij het online shoppen deel van Duplex voor web.

Gerelateerde artikelen

Google kerkhof

Duplex op het web is ergens een beetje mislukt. Het heeft weliswaar goed gewerkt, maar de belofte die bij de aankondiging werd gedaan is dat je de Google Assistant een opdracht kon geven. Zij kon dan een auto voor je boeken bij een autoverhuurbedrijf. Naar de pagina surfen, je gegevens vast invullen en je autovoorkeur zelfs doorgeven. Een geweldig plan, dat helaas veel tijd in beslag nam om uit te rollen en verder erg opgesloten bleef in het Android-ecosysteem.

Waarschijnlijk kostte het te veel moeite en materialen om Duplex te blijven gebruiken. De ‘agent’ achter Duplex crawlde uren per dag allerlei sites om ze te trainen, de AI moest op zijn beurt worden verfijnd om de opzet van websites te begrijpen en dat is waarschijnlijk een kostbaar project. Te kostbaar zo blijkt, dat Google het nu naar het bekende Google kerkhof zal verbannen. Mogelijk omdat het onderdeel is van de Google Assistent, die sowieso met bezuinigingen te stellen heeft.

Gerelateerde artikelen

Het kan echter ook aan de adoptie onder bedrijven liggen: sommigen vonden het een ongemakkelijk idee dat Google dan tussen hen en hun klanten zouden komen te staan.

Bron afbeelding: Creative Commons foto door Tima Miroshnichenko:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk