Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • OnePlus 6T

 • Huawei Mate 20 Pro

 • Samsung Galaxy S10

 • Google Pixel 3 XL

 • Samsung Galaxy Note 9

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

Review Samsung Galaxy Note 10.1: snelle tablet met peninvoer

· 07 september 2012

Samsung bracht vorig jaar de Galaxy Note met een schermgrootte van 5,3 inch uit: wat groot uitgevallen voor een telefoon en te klein om voor een tablet door te kunnen gaan. Nu hebben ze hier een tabletvariant van uitgebracht, de Galaxy Note 10.1 met, zoals de naam al zegt, een 10,1 inch-scherm en dus een volwaardige tablet. Hieronder lees je een korte review met mijn indrukken van de Samsung Galaxy Note 10.1.

Uitvoeringen

Toen het nieuws kwam dat Samsung een tabletversie van de populaire Galaxy Note zou uitbrengen was ik persoonlijk zeer enthousiast, vooral toen ook de specificaties bekend werden. Een 10.1 inch-scherm, Quad-core 1.4 GHz-processor, 2 GB RAM geheugen en dat alles in combinatie met de S-Pen was wat ik zocht in een tablet. De Galaxy Note 10.1 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: Een versie met alleen WiFi en een uitvoering met WiFi én 3G. Beide modellen zijn verkrijgbaar in twee kleurvarianten, Pearl Grey (grijs) en Pearl White (wit). In deze review bespreek ik de witte uitvoering met WiFi en 3G. Laten we beginnen met wat er in de doos zit. Naast natuurlijk de Galaxy Note 10.1 zit er een snelstartgids in met een korte uitleg over het gebruik van de tablet, een headset inclusief reserve-oordopjes, USB-kabel met USB-adapter voor het opladen en aansluiten op PC en natuurlijk de Stylus oftewel S-Pen zoals Samsung hem noemt met reservestiften.

Uiterlijk

Zodra ik de tablet in mijn handen heb valt het gebruikte materiaal op: plastic. Dit doet de tablet goedkoop aanvoelen, echter in gebruik blijkt de kwaliteit goed te zijn. Rondom zit een aluminiumachtige rand die ook van plastic is, maar die het toestel wel een mooie aanblik geeft. Aan de voorzijde zitten twee speakers. Het is een prima keuze om ze daar te plaatsen, want het geluid komt daardoor direct op je af en mede daardoor is het geluid van een redelijke kwaliteit. Aan de voor- en achterzijde vinden we de camera's, de Galaxy Note 10.1 heeft naast een 5 megapixelcamera op de achterzijde ook een 1,9 megapixelcamera aan de voorkant. De camera aan de voorkant voldoet voor videobellen maar de camera aan de achterkant voldoet niet om er mooie foto's mee te maken. Op de tablet is onder andere een fotobewerkingsprogramma meegeleverd en het is dus jammer dat Samsung niet een betere camera in de tablet heeft geplaatst. Zeker aangezien de Galaxy Note 10.1 zich prima leent om foto's op te bewerken. Aan de onderzijde zit de aansluiting voor de USB-kabel en een uitsparing voor de S Pen. Aan de bovenzijde van de tablet zitten de aan/uit- en volumeknoppen, microSD-kaartslot, 3,5 mm jack-aansluiting, SIM-kaartslot omdat dit model de 3G-versie is en een IR-sensor. Het scherm van de Galaxy Note 10.1 is 800x1280 pixels (149 ppi pixeldichtheid) en daarmee heeft het een relatief lagere resolutie dan bijvoorbeeld de Google Nexus 7 (216 ppi pixel dichtheid). Jammer van de keuze voor een dergelijk scherm, maar toch is het scherm redelijk: het is zeer helder en goed leesbaar in fel zonlicht.

Specificaties

[table id=162 /]

Software

Met de IR-Sensor is het mogelijk om met de meegeleverde Smart Remote-software de tablet als afstandsbediening voor onder andere een TV te gebruiken. In de Smart Remote-software is het een kwestie van het toestel en merk te selecteren en je kunt met de Galaxy Note op je TV een andere zender opzetten of het volume aanpassen. Je kunt zelf knoppen voor diverse functies toevoegen. Ik kon er eenvoudig mijn LG televisie en Sony versterker mee bedienen, echter de set-top box voor de TV van KPN niet. Na zes vergeefse pogingen om de juiste IR-code te vinden, kwam er een mogelijkheid om hiervan een melding te maken. Je kunt dan het model doorgeven dat niet werkt zodat dit kan worden toegevoegd bij een volgende update van de Smart Remote-software. De S Pen is uitgesproken handig om notities mee te maken of foto's te bewerken en Samsung heeft dan ook software geïnstalleerd waarmee dat prima kan. Zo is er Photoshop Touch dat normaal gesproken in de Play-store €7,99 kost, maar door Samsung gratis meegeleverd is. Deze software is prima voor de doorsnee gebruiker om foto's mee te bewerken. S-Note is software om notities mee te maken. Je kunt ermee handgeschreven teksten maken of jouw handschrift om laten zetten naar tekst. Ook kun je wetenschappelijke formules invoeren die meteen worden herkend en uitgevoerd. Het schrijven en tekenen met de S-Pen gaat zeer goed. Je kunt op de tablet schrijven zoals je op een vel papier zou doen, dus dat je hand rust op het scherm zonder dat de aanraking van invloed is op het schrijven. Hij is ook zeer nauwkeurig en drukgevoelig, net zoals bij een echte pen worden de lijnen dikker als je harder met de S-Pen drukt. De Galaxy Note 10.1 wordt geleverd met de inmiddels wel bekende TouchWiz-interface. Deze zorgt er echter voor dat de tablet niet zo vloeiend en snel reageert als de processor zou doen vermoeden. Ik heb er dan ook snel een andere launcher (vervanger van de standaardinterface) op gezet en het verschil was direct te merken. Het vegen tussen de verschillende schermen verloopt dan vloeiend en ook het schakelen naar andere programma's gaat snel en zonder haperingen. Samsung heeft het mogelijk gemaakt om met twee programma's tegelijkertijd op het scherm te werken. Je kunt dan bijvoorbeeld webpagina's bekijken via de browser en daarnaast notities maken met S-Note. In landschap staan de programma's naast elkaar en in portret onder elkaar. Dit werkt echter niet met elke app, alleen met de browser, Polaris Office, S-Note, de videospeler, Gallerij en het e-mailprogramma.

Accu en bellen

De accuduur van de Galaxy Note is goed te noemen. Bij normaal gebruik deed ik twee tot drie dagen met een volle lading. Ik gebruik de tablet dan om mee te browsen, notities maken en TV te kijken. Ook op deze tablet zit net zoals bij de Galaxy S III Slim Sluimeren, als je deze functie aanzet blijft het scherm aan zolang je ernaar kijkt. Met de 3G-uitvoering is het ook mogelijk om te bellen. Nu staat het een beetje vreemd om een 10 inch-tablet tegen je oor aan te houden dus kun je dat beter via een (bluetooth) headset of handsfree te doen. De belkwaliteit via handsfree is goed, ik kon de mensen aan de andere kant van de lijn prima verstaan en omgekeerd ook.

Conclusie

Met de Galaxy Note 10.1 heeft Samsung een prima tablet afgeleverd. Hij ligt lekker in de hand en is met 600 gram zeker niet te zwaar ondanks dat het een 10 inch-tablet is. Het toestel is zeer snel, zeker toen ik TouchWiz had vervangen door een andere launcher. Het scherm kijkt fijn ook al had de resolutie wel wat hoger mogen zijn, zeker als je er films mee bekijkt of games op speelt. De bouwkwalitiet is ook goed te noemen, ondanks dat het zeer plastic aanvoelt is de Galaxy Note 10.1 stevig. Pluspunten
 • Snel
 • S-Pen
 • Batterijduur
 • IR-sensor
 • Scherm (vanwege de helderheid en leesbaarheid in zonlicht)
 • 2 GB werkgeheugen
Minpunten
 • Camera
 • Scherm (Jammer genoeg geen Full HD wat de Galaxy Note helemaal af zou maken)
 • TouchWiz-interface vertraagt tablet

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (32)
Bezig met laden van reacties...