Review Jawbone Up: activeitentracker met synchronisatie 1.0

Review Jawbone Up: activeitentracker met synchronisatie 1.0

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Jawbone Up

Eerst een klein stukje geschiedenis over de Jawbone Up. De eerste versie is in 2011 op de markt gekomen, maar deze bleek nog niet helemaal af. Na vele klachten van de gebruikers hebben de makers besloten iedereen hun geld terug te geven en terug te gaan naar de tekentafel. Eind 2012 kwam de vernieuwde en verbeterde Jawbone Up op de markt, dit is ook de versie die wij getest hebben. Met de Jawbone Up is het mogelijk bewegingen te meten (stappenteller), slaappatronen te bekijken en bij te houden welk voedsel je nuttigt. Deze combinatie zorgt voor een vrij goed inzicht van hetgeen je doet op een dag op het gebied van eten, bewegen en slapen.

Meten, tracken en invoeren

De Jawbone is een armband, die je, behalve onder de douche, de hele dag en nacht kunt omhouden. De buitenkant is rubberachtig en heeft aan de twee uiteinden een zilveren afwerking. Aan het ene uiteinde zit een kapje over de headphonejack, aan de andere zijde een knopje, met vlak daaronder een ledlampje. Het knopje is bedoeld om aan te geven als je bijvoorbeeld gaat slapen, of een powernap gaat doen en de headphonejack is om de data te synchroniseren met de bijbehorende applicatie. De Jawbone Up meet dus gedurende de dag hoeveel stappen je zet, om dit vervolgens via de synchronisatie met de headphonejack, die op elk Android- en iOS-toestel aan te sluiten is, te uploaden naar de Jawbone-servers. Daarnaast is het mogelijk om in te voeren hoe je gemoedstoestand is aan de hand van een aantal smilies en bij te houden wat je gegeten hebt op een dag. Dit is vervolgens terug te zien in een stream, waarin het begin ook nog een aantal tips en feiten in verschijnen.

Jawbone Up, de app

De applicatie van de Jawbone Up zit goed in elkaar, de informatie wordt duidelijk weergegeven en de synchronisatie verloopt soepel en snel. Enig nadeel is dat de synchronisatie niet draadloos verloopt, maar de Jawbone Up dus in de hoofdtelefoonaansluiting geplugd moet worden. Een handige tip hierbij is om met applicatie als bijvoorbeeld Tasker, in te stellen dat als er 'iets' in de headphonejack geplugd wordt, de Up-app te openen. Dit zal dan ook gebeuren als er een reguliere headset ingestopt wordt, dus het is niet in alle gevallen handig. In de applicaties zijn allerlei statistieken te zien, die overzichtelijk en met mooie grafieken weergegeven worden. Daarnaast is er een gedeelte voor het invoeren van de genuttigde calorieën en is het mogelijk een 'slim alarm' in te stellen, die wekt je op het beste moment binnen een bepaalde tijdrange. Zet je bijvoorbeeld de wekker om 08.00 uur en geeft een interval aan van 20 minuten, dan zal de Jawbone Up je wekken op het moment dat je licht in slaap bent, maar uiterlijk om 08.00 uur. Ook is het mogelijk een 'idle alarm' in te stellen, ben je een bepaalde periode inactief, dan geeft de Jawbone Up een trilsignaal. De Jawbone Up-applicatie werkt verder naar behoren en is te downloaden via deze link.

1,2,3,4.....

Helaas ben ik ook een doorslaggevend negatief punt tegen gekomen bij de Jawbone Up, helaas worden stappen in mijn geval niet goed geteld. Ik heb de stappen gemaakt met de Jawbone Up vergeleken met S Health op de Samsung Galaxy S4 en met de Fitbit One, die beiden veel meer stappen aangeven dan de Jawbone Up. Sommige dagen gaf de Fitbit zelfs het dubbele aan. Deze manier van meten van de Jawbone Up werkt dus niet echt optimaal in mijn geval, maar dit kan van persoon tot persoon verschillen. Anderen, die dezelfde vergelijking hebben gedaan, zaten wel ongeveer gelijk als het om stappen gaat. Helaas is dit voor mij de reden geweest om de Jawbone Up weer vaarwel te zeggen en zonder 'elektronische armband' door het leven te gaan.

Prijs en beschikbaarheid

De Jawbone Up is in Nederland en België verkrijgbaar via verschillende retailkanalen en via de website van Jawbone voor € 129. Er zijn verschillende maten en kleuren beschikbaar, dus ben je van plan er één aan te schaffen, let even goed op de instructies wat betreft de maat, het zou zonde zijn als deze te groot of juist te klein zou zijn. Een mooi alternatief is de Fitbit Flex, die recent in Nederland en België te koop is, deze kost 'slechts' €99 en heeft vergelijkbare mogelijkheden en is onder andere te koop via Fitactive.

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk