Reserveringsapp moet helpen tegen drukte in treinen en bussen

Reserveringsapp moet helpen tegen drukte in treinen en bussen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Beperkte vervoerscapaciteit

De mogelijke toekomst in het openbaar vervoer is reserveren met beperkingen, schrijft NRC op basis van gesprekken met een werkgroep bestaande uit ov-bedrijven en reizigersorganisaties die dit vraagstuk moet bespreken. Deze werkgroep geeft aan dat er vanwege het coronavirus en de anderhalvemeter-maatregel minder ruimte in de bussen en treinen is. Een reserveringsapp zou moeten helpen met bepalen wie er mag reizen en wie niet.

Woordvoerder Pedro Peters van OV-NL, een branchevereniging van ov-bedrijven, legt uit dat het aantal reizigers in het openbaar vervoer hooguit een kwart mag bedragen van de aantallen vóór de crisis, als de anderhalve meter gehandhaafd blijft: "Op dit moment is dat 10 tot 15 procent. De groeiruimte is dus minimaal."

Trein NS

Wie bepaalt straks wie er mee mag met het ov?

De vraag is nu wie die beperkte beschikbare ruimte straks mag innemen: verpleegkundigen zonder auto, studenten die tentamens moeten maken of mantelzorgers die voor hun ouders moeten zorgen.

De verwachting is dat het opengaan van de basisscholen in mei nog niet voor al te veel druk in het ov zal zorgen, maar de daaropvolgende versoepelingsmaatregelen wel. Volgens de werkgroep moet het kabinet bepalen wie wanneer met het ov mag reizen. Reizigersvereniging Rover en werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn het daarmee eens: "De overheid geeft straks aan wat kan en mag."

Er wordt nu dus onderzocht of een reserveringsapp hierbij kan helpen maar het is nog niet duidelijk of deze app er daadwerkelijk komt. Het bouwen van zo'n app is geen probleem, maar de handhaving van de 'reserveringen' zal wel voor problemen kunnen zorgen. Op grote stations kunnen reizigers zonder geldige reservering eenvoudig geweigerd kunnen worden bij de toegangspoortjes maar bij kleinere stations of in de stadsbus is dat lastiger.

Voor nu is het dus afwachten hoe de anderhalvemeter-maatregel gehandhaafd kan worden in het ov. Heb jij een mogelijke oplossing hiervoor? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk