Smartphone en app vervangen paspoort bij reizen naar Canada

Smartphone en app vervangen paspoort bij reizen naar Canada

Experiment met paspoortvrij reizen

De pilot gaat deze zomer op Schiphol van start op vluchten van KLM en Air Canada naar en van Toronto en Montreal. Dat meldt de Telegraaf. In 2020 zullen er nog meer vluchten volgen.

De pilot is onderdeel van een programma dat mensen paspoortloos tussen internationale bestemmingen laat vliegen. De verwachting is dat in de toekomst lange wachtrijen op de luchthaven op deze manier kunnen worden voorkomen omdat controle door een beambte van de marechaussee bij vertrek of aankomst niet meer nodig is.

Dat werkt volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid als volgt: "Passagiers laden hun paspoort thuis op een app in de smartphone, waarna al hun gegevens op de luchthaven via gps worden gescand als ze langs controleapparatuur lopen." Vervolgens controleren camera's of het gezicht van de reiziger overeenkomt met zijn of haar opgeslagen identiteit. Het is zelfs mogelijk om vaccinatiebewijzen en visa in de app op de smartphone op te slaan.

Vliegtuig KLM Schiphol luchthaven

Bad guys

De Telegraaf geeft aan dat er in het experiment wordt samengewerkt met Interpol. "Er wordt samengewerkt met Interpol. Door de nieuwe techniek vallen verdachte personen direct door de mand. Reizigers die oké zijn, kunnen zo doorlopen. Iedereen wordt hightech gecheckt," verduidelijkt consultant John Spencer van Accenture Travel, een bedrijf dat meewerkt aan de pilot.

Het ministerie Justitie en Veiligheid en de Koninklijke Marechaussee hebben de leiding over de proef. Het ministerie heeft aangegeven dat er 10.000 Canada-reizigers zijn gevraagd om op vrijwillige basis mee te werken. Tijdens de test dienen de deelnemers hun gewone paspoort wel mee te nemen. Er kunnen bijvoorbeeld storingen optreden.

Lees meer over:
Algemeen nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties