'Regering Trump wil toevoer smartphonechips aan Huawei verhinderen'

'Regering Trump wil toevoer smartphonechips aan Huawei verhinderen'

Handelsblokkade Huawei

Sinds mei vorig jaar zit Huawei al in een lastig parket omdat het op een zwarte lijst staat van bedrijven waar geen Amerikaanse bedrijven geen handel mee mogen drijven. Om ervoor te zorgen dat Huawei alsnog zijn huidige producten kan blijven ondersteunen, kwam de VS met voorwaarden die een beperkte handel mogelijk maakten en een systeem met licenties.

Volgens twee bronnen van Reuters zou de VS die versoepelde maatregelen nu voor een deel weer ongedaan willen maken door zijn handelswetgeving aan te passen. De regering Trump wil de zogenaamde 'Foreign Direct Product Rule' aanpassen zodat Huawei specifiek niet langer onderdelen kan kopen van Amerikaanse chipmakers.

Kirin 980

Productie chipsets lamleggen

Als die informatie klopt en de maatregel van kracht wordt, zou dat grote gevolgen hebben voor Huawei. Het bedrijf is namelijk afhankelijk van Amerikaanse chips en onderdelen voor onder meer de ontwikkeling van zijn Kirin-processors die het in smartphones gebruikt. Het is op dit moment nog niet mogelijk om die chipsets te bouwen met alleen maar Chinese componenten, dus het zou in feite Huawei's productie van chipsets stilleggen.

De maatregel zou ook grote gevolgen hebben voor TSMC, dat is het Taiwanese bedrijf dat de Kirin-processors bouwt, maar ook voor Amerikaanse chipmakers die de benodigde componenten leveren. Al is het uiteraard Huawei dat opnieuw de grootste klap zou incasseren, net op een moment dat het mogelijk de bredere lancering van zijn Huawei Mobile Services wil aankondigen. Dat is Huawei's software-alternatief voor een Android-ecosysteem zonder Google-apps en diensten. Huawei, Het Amerikaanse Commerce Department en TSMC wilden niet reageren op vragen van Reuters.

Beelden van de telefoon

Lees meer over:
Huawei

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties