Overheid legt ‘recht op software-updates’ vast in wetgeving

Overheid legt ‘recht op software-updates’ vast in wetgeving

Recht op software-updates

In het midrange en low-end segment is het makkelijk om telefoons terug te vinden die nauwelijks of zelfs geen ondersteuning ontvangen van de fabrikant. Dit doet enerzijds af aan de ervaring, gezien je met nieuwe Android-versies toegang kunt krijgen tot functies die voorheen niet beschikbaar waren. Daarnaast zijn software-updates belangrijk voor de beveiliging van telefoons. Google brengt maandelijks patches uit om problemen op te lossen. Zonder deze updates blijven de telefoons kwetsbaar en worden ze een gemakkelijk doelwit voor kwaadwillenden.

Proximus recycleert telefoons

Oude telefoons worden 'minder bruikbaar' door het missen van software-updates

Om dat soort situaties te voorkomen, hebben minister Dekker van rechtsbescherming en Keijzer, de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, een voorstel ingediend. In het voorstel zou worden geëist dat fabrikanten en verkopers gaan voorzien in het ‘recht op software-updates’. Onder deze vage benaming valt dat onder andere ‘smart-tv’s, printers, camera’s, babyfoons, smartwatches, games, applicaties en streamingsdiensten’ updates moeten ontvangen. In het nieuwsbericht spreekt de rijksoverheid over alle ‘apparaten die op het internet aangesloten worden’.

‘Redelijke updatetermijn’

In het wetsvoorstel zou de overheid geen specifieke updatetermijnen opnemen. Updates moeten op apparaten blijven arriveren ‘zo lang als redelijk is’. Indien consumenten een duurder product kopen, mogen ze ook een langere updatetermijn verwachten, zo gaat de stelregel. Het is onbekend hoe een consument aanspraak kan maken op het ‘recht op updates’. In een wetsvoorstel uit 2019 stond nog dat het niet leveren van updates ‘als wanprestatie gezien zou worden’, aldus Tweakers. Als de wet in bedrijf gaat, moeten verkopers afspraken maken met fabrikanten over updates.

Galaxy Watch Active wijzerplaten

Onder andere smartwatches ontvangen het 'recht op software-updates'

Daarmee komt een extra taak te liggen bij de Nederlandse handelaren. Ondanks de wetgeving zullen handelaren alsnog oude toestellen kunnen verkopen. Het verschil is dat de verkopers voortaan gaan wijzen op het feit dat er geen of nauwelijks updates voor worden aangeboden. Een consument dient in te stemmen met de vermelding, waarna de verkoper niet meer aansprakelijk is voor de updates – verkopers verliezen tevens hun aansprakelijkheid als consumenten hun updates niet uitvoeren. Voor menig Androidworld-lezer zal dat (gelukkig) geen probleem zijn.

Bewijslast garantie

Tot op heden dient een verkoper tot zes maanden na verkoop te bewijzen dat het probleem door de consument is veroorzaakt. Indien de verkoper hier geen bewijs voor kan leveren, moeten verkopers het product vervangen of repareren. Vanaf de in te voeren wetgeving wordt de termijn verlengd tot 12 maanden, oftewel één jaar. Lever je je telefoon in 11 maanden na aankoop, dan is de verkoper de partij die moet bewijzen welke partij de schade dient te vergoeden. De ministerraad heeft vrijdag op het voorstel gestemd en stemde voor. Het is wachten op een voorstel voor de Tweede Kamer.

Lees meer over:
Updates

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties