Qualcomm's Wear 3100-SoC zet in op energiezuinigheid

Qualcomm's Wear 3100-SoC zet in op energiezuinigheid

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Energiezuinigheid

Wear OS-horloges kunnen vooral op het gebied van accuprestaties een grote verbetering van de chipset gebruiken. Vandaag haal je amper een dag lang gebruik op je accu als je je horloge actief gebruikt. Qualcomm heeft die boodschap begrepen en vond een interessante oplossing voor zijn nieuwe SoC.

Laat ons eerlijk zijn, smartwatches zijn geen krachtbeesten en dat is uiteindelijk ook niet nodig. Niemand verwacht dat een smartwatch bijvoorbeeld ooit gaat worden ingezet als gamemachine. Hoewel game-ontwikkelaar Bethesda zijn populaire spel Skyrim - dat uit 2011 stamt - vandaag nog steeds op verschillende platformen uitbrengt, zit een Wear OS-editie er niet meteen aan te komen. Dat is de reden waarom de Snapdragon Wear 3100 in essentie nog steeds dezelfde processor gebruikt als zijn voorganger.

Fossil Q Explorist HR

Zuinge ambientmode

De Snapdragon Wear 3100 gebruikt acht Cortex A7-kernen uit de Wear 2100, maar de kracht van de nieuwe chipset zit hem in de toevoeging van een co-processor, de QCC1110. Volgens Qualcomm gebruiken we onze smartwatches 95 procent van de tijd alleen in ambient mode, wanneer het always-on-scherm actief is en we dus niet actief gebruik maken van applicaties.

Voortaan als je een smartwatch niet actief gebruikt en slechts het scherm oplicht, doet enkel de co-processor nog het werk, waardoor je horloge 20 keer minder verbruikt. Op die manier haal je zo'n extra 5 uur aan gebruik uit je horloge. Gebruik je hem in combinatie met de ingebouwde gps van je horloge, dan kan je zo'n 15 uur lopen.

Snapdragon Wear 3100

Live complications

Interessant is dat de QCC1110 ondanks zijn energiezuinigheid ook meer kan doen in ambient mode. Zo kan hij gegevens updaten, zoals een stappenteller die altijd op het ambient-scherm weergegeven wordt. 'Live-complications', zo heet de feature. Verder is er ook een extra zuinige modus, waarbij enkel een watchface wordt getoond, en Wear OS op de achtergrond grotendeels wordt uitgeschakeld. In die stand houdt een horloge het een maand lang vol op zijn accu.

Het laatste interessante gegeven van de nieuwe co-processor zijn sensors. De co-processor verwerkt alle sensorgegevens van het horloge. Bovendien laat Qualcomm fabrikanten toe om zelf eigen code te schrijven die de sensors van het horloge aan het werk zet. Die andere aanpak zorgt ervoor dat fabrikanten met hun horloges meer het verschil kunnen maken ten opzichte van andere smartwatches.

Wanneer zien we horloges?

Dit jaar nog krijgen we de eerste horloges te zien die de Snapdragon Wear 3100 aan boord hebben. Volgens Qualcomm zullen merken als Fossil, Luis Vuitton en Montblanc tegen het einde van het jaar horloges uitbrengen die met de chipset werken.

Eerste developer preview Wear OS

Via: The Verge

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk