Qualcomm heeft vingerafdrukscanner in het scherm in 2018 af

Qualcomm heeft vingerafdrukscanner in het scherm in 2018 af

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Vingerafdrukscanner in het scherm, wie wordt de eerste?

De technologie van het verwerken van een vingerafdrukscanner in het scherm van een smartphone is niet nieuw. Het bedrijf Synaptics liet in november 2015 een in het scherm verwerkte vingerafdrukscanner zien. Ook LG heeft in 2016 al een eigen vingerafdrukscanner gepresenteerd die onder de glasplaat van een display geplaatst kan worden. Daarnaast zijn Samsung en Apple ook bezig met deze techniek.

De prangende vraag is nu welke smartphone de eerste is met een vingerafdrukscanner in het scherm. Volgens eerdere berichten wordt dit de Chinese fabrikant Vivo en Apple volgt als tweede, waarmee het Amerikaanse bedrijf mogelijk de eerste met mainstreamtoestel met een dergelijke vingerafdrukscanner zal zijn.

In ieder geval is Vivo met een prototype van de Xplay6 de eerste. Vivo toonde vandaag dit prototype in Shanghai en in dit toestel zit de, jawel, nieuwe vingerafdrukscanner van Qualcomm.

Qualcomm Sense ID

Qualcomm is al er ook al een tijdje mee bezig. Vorig jaar toonde de chipsetbakker de eerste smartphone met een Snapdragon 820-chipset, maar ook met Sense ID. Sense ID is een techniek waarbij de vingerafdrukscanner werkt op basis van ultrasoon geluid in het glas.

Vandaag maakte het bedrijf op het Mobile World Congress in Shanghai bekend dat ze de techniek in de zomer van 2018 kunnen distribueren. Het betreft een vingerafdrukscanner die reageert op ultrasoon geluid, maar kan alleen geplaatst onder op OLED-panelen die 1200 μm of dunner zijn. LCD-schermen vallen dus buiten de boot.

Naast het 'zien' van de vingerafdruk, kan deze sensor ook als hartslagmeter dienen. Qualcomm geeft ook aan dat de vingerafdrukscanner net zo snel is als de conventionele vingerafdrukscanners en zelfs onder water werkt.

Het voordeel van een vingerafdrukscanner in het scherm is natuurlijk de ruimte die het bespaart. We zien nu smartphones met een vingerafdrukscanner in de rand onder het scherm, op de achterzijde of verwerkt in een knop aan de zijkant. Daarnaast kan een smartphone eenvoudiger waterdicht gemaakt worden als de scanner in het scherm zit en is het onderdeel minder vatbaar voor stof.

Andere vingerafdrukscanners

Naast de vingerafdrukscanner in het scherm, heeft Qualcomm ook twee conventionelere en tevens goedkopere vingerafdrukscanners gepresenteerd. Deze werken ook met ultrasoon geluid en kunnen in de metalen of glazen behuizing geplaatst worden, maar niet onder een scherm. Voor de plaatsing hoeft geen inkeping in de behuizing gemaakt te worden, die we kennen van onder andere Huawei- en Pixel-toestellen. Deze twee nieuwe scanners kunnen ook je hartslag meten.

Deze twee varianten zullen eerder op de markt komen dan de scanner die in het scherm verwerkt kan worden. Overigens werken alle drie met chipsets van andere fabrikanten, wat Qualcomm een groter aandeel in deze markt verschaft.

Via: Android Central

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk