Ook Qualcomm en Intel stoppen handel met Huawei, gevolgen voor uitrol 5G

Ook Qualcomm en Intel stoppen handel met Huawei, gevolgen voor uitrol 5G

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Ook chipfabrikanten als Intel, Qualcomm en Broadcomm hebben bekend gemaakt dat ze de samenwerking met Huawei beëindigd hebben. De gevolgen voor Huawei zijn enorm.

*Update 20/05 om 13:30 uur: Het artikel werd aangevuld met verklaringen van VodafoneZiggo en T-Mobile.

*Update 20/05 om 17:00 uur: Het artikel werd verder aangevuld met een reactie van KPN.

Handel met Huawei

Als gevolg van een oproep van de regering Trump aan alle Amerikaanse bedrijven om niet langer met Huawei handel te drijven, hebben de chipfabrikanten de Verenigde Staten aangekondigd dat ze de samenwerking met de Chinese gigant hebben opgeschort. Huawei zal daarmee geen toegang meer hebben tot de kritieke componenten die benodigd zijn om hun eigen smartphonechips te ontwikkelen. Eerder raakte ook al bekend dat Google de toegang tot Play Services beëindigt bij toekomstige toestellen van het merk. 

[readmore articles="199644"]

Voorraad aan onderdelen

Huawei kiest er al jaren voor om eigen chips te maken, deels om minder afhankelijk te zijn van de Verenigde Staten, maar het bedrijf heeft nog altijd nood aan de onderdelen van onder meer Qualcomm en Intel. Toch heeft het bedrijf volgens Bloomberg een voorraad van componenten opgebouwd die groot genoeg is om nog drie maanden lang chipsets te blijven produceren.

[readmore articles="199004"]

Huawei Mate X

Het bedrijf zou al langer voorzien hebben dat het weleens de kop van jut kon worden door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, gezien de slechte reputatie die het bedrijf al heeft in de VS. Huawei rekent erop dat die voorraad voldoende zou moeten zijn om de productie van telefoons en telecomapparatuur verder te kunnen zetten tot de twee wereldmachten hun handelsovereenkomst hebben gesloten en de verbanning wordt opgeheven. Al is het natuurlijk geen zekerheid dat de problemen in die tijdspanne verholpen zullen zijn. 

Wereldwijde gevolgen

Toch heeft de beslissing van de Verenigde Staten ook voor de rest van de wereld grote gevolgen. Niet alleen verliezen Amerikaanse techbedrijven een enorme klant, maar Huawei is ook de grootste leverancier van telecomapparatuur in de wereld. Als de VS zijn beslissing aanhoudt zou die de wereldwijde uitrol van 5G-netwerken in de weg kunnen staan.

Afbeeldingen van het Huawei logo

In Nederland werken T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo allemaal met Huawei. Voor T-Mobile is Huawei de belangrijkste partner, maar KPN en VodafoneZiggo zijn kleinere gebruikers van Huawei-apparatuur. KPN heeft onlangs bekend gemaakt dat het voor 5G met een westerse partner is zee gaat.

Reactie Nederlandse providers

Androidworld nam contact op met de Nederlandse telecomoperators voor een reactie. VodafoneZiggo heeft op dit moment nog geen duidelijk zicht op de gevolgen van de maatregelen in de Verenigde Staten. "Als VodafoneZiggo volgen we de ontwikkelingen en bestuderen we de gevolgen van het besluit. Op dit moment kunnen we er nog niet meer over zeggen", zegt woordvoerder René Loman van VodafonZiggo aan onze redactie. Ook bij KPN zijn mogelijke gevolgen nog niet te overzien. "Wij volgen de ontwikkelingen op de voet, maar er is nog veel onduidelijk", klinkt het bij woordvoerder Stijn Wesselink.

T-Mobile voorzag ons ook al van antwoord, maar koos voor een standaard verklaring omtrent de omstreden positie van Huawei. De reactie was dan ook identiek aan de verklaring die de operator ons gaf nadat Nederland een onderzoek opende naar Huawei:

 "Er is op dit moment inderdaad veel te doen rondom het gebruik van Chinese netwerkapparatuur. In Nederland wordt in tal van sectoren gewerkt met Chinese netwerkapparatuur. Het gaat daarbij niet alleen om de telecommunicatie. T-Mobile hanteert samen met moederbedrijf Deutsche Telekom een multi-vendor-strategie voor de verschillende netwerkelementen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van apparatuur en software van verschillende leveranciers, zoals Huawei, Ericsson, Nokia, Cisco en Juniper. Veiligheid, betrouwbaarheid en continuïteit hebben bij T-Mobile de hoogste prioriteit. Wij werken er voortdurend aan om deze aspecten te waarborgen. Samen met ons moederbedrijf Deutsche Telekom testen en monitoren we alle apparatuur en software gedurende de levensduur continu", aldus een woordvoerder van T-Mobile.

We passen dit artikel verder aan naarmate er meer reacties binnenkomen. 

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk