Misbruik dominantie Qualcomm
De kans is erg groot dat er in je smartphone een chipset van Qualcomm zit, en je zou dus kunnen stellen dat het bedrijf een dominante positie heeft in de markt. Volgens de Europese Commissie (EC) heeft het bedrijf die sterke positie in de periode van 2009 en 2011 misbruikt om een concurrent uit te schakelen. Qualcomm wordt nu veroordeeld voor een boete van 242 miljoen euro.
Qualcomm was in die tijd de grootste leverancier van baseband-chips - ofwel netwerkchips - voor smartphones, en het bedrijf heeft de verkoopprijs van zijn chips toen in dergelijke mate laten dalen om zo af te rekenen met een kleinere concurrent, dat stelt de EC. Qualcomm had in die periode 60 procent van de markt in handen. Volgens Europa heeft het bedrijf daarmee ook de keuze voor consumenten beperkt, en concurrentie en innovatie belemmerd.
Afrekening
De concurrent die Qualcomm In de aangegeven periode volgens de EC graag wilde zien verdwijnen, is Icera. Het bedrijf was in die periode groeiende, en het vormde een belangrijke kandidaat voor contracten met Huawei en ZTE voor UMTS-chips. Het kon alleen niet op tegen de prijsconcessie van Qualcomm die volgde en Icera werd in mei van 2011 door NVIDIA overgenomen. Later stapte ook die bekende hardware-producent in 2015 uit de markt.
De boete van 242 miljoen euro die Qualcomm nu te verwerken krijgt, is berekend op basis van zijn omzet van het afgelopen jaar. Europa wil op die manier bedrijven op de vingers tikken die dergelijke oneerlijke concurrentie voeren. Eerder kreeg Qualcomm in het begin van 2019 al een boete van 997 miljoen euro opgespeld.