Qi2-standaard voor draadloos opladen officieel: dit moet je weten

Qi2-standaard voor draadloos opladen officieel: dit moet je weten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De nieuwe Qi2-standaard voor de draadloos opladen is voorgesteld. De belangrijkste nieuwigheid is dat Android-telefoons magnetisch aan een Qi2-oplader kunnen worden bevestigd. Dat werkt volgens het MagSafe-principe dat al bekend is voor iPhone-gebruikers.

Qi2-standaard draadloos opladen

Heel wat smartphonegebruikers zweren bij het gemak van draadloos opladen. Dat gebeurt meestal via een qi-oplader, want qi (uitgesproken als 'tsjie') is de bekendste standaard voor draadloze opladers. De tweede generatie werd op de CES-elektronicabeurs in Las Vegas voorgesteld. Dat gebeurde door de Wireless Power Consortium, dat is de organisatie die de standaard ontwikkelt en accessoires en apparaten certificeert.

De belangrijkste verbetering zit hem in het zogenaamde 'Magnetic Power Profile'. Dat is een opstelling van magneten die helemaal rond de spoel zit die dient om draadloos op te laden. Je kan dus met andere woorden een telefoon, tablet of een paar draadloze oortjes magnetisch op de draadloze oplader bevestigen. Dat werkt op dezelfde manier als de MagSafe-techniek die Apple al sinds 2020 gebruikt voor draadloze opladers van iPhones.

Sneller en veiliger opladen 

"Het zal in de toekomst de weg vrijmaken voor grote vooruitgangen op het het vlak van sneller draadloos opladen, maar het maakt ook veiliger en energie-efficiënter opladen mogelijk, zodat de accuduur van telefoons niet wordt beperkt. Dat zegt Paul Struhsaker, directeur van de Wireless Power Consortium.

Gerelateerde artikelen

Dankzij de magneten zijn apparaten met een accu perfect uitgelijnd boven de spoel waardoor Qi2 energie-efficiënter is. Volgens de Wireless Power Consortium zullen sommige apparaten daarom ook sneller opladen.

Ten slotte neemt de Wireless Power Consortium ook een stukje verwarring weg, die momenteel heerst bij verkopers van Qi-producten en consumenten. Velen weten niet het verschil tussen een volledig Qi-gecertificeerd product en een waarvan de fabrikant alleen maar beweert dat het compatibel is met Qi. Op die manier kunnen gebruikers te maken krijgen met een slechte gebruikservaring of zelfs onveilige situaties. Met Qi2 wil de Wireless Power Consortium voor meer duidelijkheid zorgen omtrent de standaard.

De populairste artikelen over opladen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk