Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Proefproces moet bepalen hoever burgeropsporing in cybercrimezaken mag gaan

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
27 november 2023, 13:40
1 min leestijd

Het Nederlands Openbaar Ministerie vindt dat het nu nog niet duidelijk genoeg is hoever burgeropsporing in cybercrimezaken mag gaan. Middels een proefproces wil het OM de grenzen van deze werkmethode van de politie in kaart brengen. Burgers worden bijvoorbeeld ingezet via zogenaamde hackathons.

Lees verder na de advertentie.

Burgeropsporing in cybercrimezaken

In sommige gevallen is het handig als het Nederlands Openbaar Ministerie en de politie onderzoeksinformatie kunnen delen met externe technische specialisten. Dit zijn mensen die bepaalde kennis hebben, die nog mist bij de politie. Zo kan een verdachte mogelijk eerder opgespoord en opgepakt worden, luidt het idee.

Dat zegt een vertegenwoordiger van het OM tegenover Nieuwsuur (via de NOS). De politie zet hiervoor graag hackathons in. Dit zijn een evenementen waarin teams van deelnemers non-stop bezig zijn met het bedenken van oplossingen voor aangereikte casussen. Tientallen deelnemers kunnen dan dertig zaken onderzoeken.

“Het moeten zaken zijn van enige importantie”, zegt officier van justitie Georges van den Eshof. “Bijvoorbeeld zaken waar voorlopige hechtenis mogelijk is en zaken met een grote maatschappelijke impact.” Daarbij worden voorbeelden gegeven van Tinder-oplichting, cryptovalutafraude of hacks van stroominstallatieservers.

Capaciteitsproblemen van de politie

Burgeropsporing is een handige oplossing voor de capaciteitsproblemen van de Nederlandse politie. De werkdruk is hoog, waardoor politiemensen veel werk moeten laten liggen. Echter, momenteel is dus nog niet duidelijk of de politie het onderzoekswerk mag delen. Mogelijk mogen alleen kleine delen van dossier gedeeld worden.

Met de nieuwe proefrechtszaak wil het Openbaar Ministerie dus kijken of die een antwoord op de vraagstukken kan krijgen. Op moment van schrijven weten we nog niet wanneer de uitslag van het onderzoek bekendgemaakt wordt. Mocht een burger de gedeelde gegevens misbruiken voor eigen criminele activiteiten, dan worden ze strafrechtelijk vervolgd.

Vind jij het een goed idee als de politie burgers inzet voor onderzoek?

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

27 november 2023, 15:08

Begin jaren 2000 was er een project, mogelijk is dat er nog steeds of is het al gestopt, waarbij blinden en slechtzienden aangeworven werden om telefoontaps te beluisteren. Volgens mij moesten die mensen ook aan bepaalde eisen voldoen, werden ze ook door de staatsveiligheid gescreend, … Maar dat waren ook burgers die ingezet werden om de politie te helpen. Als ethische hackers etc. kunnen helpen om fishing, oplichting via internet etc. te onderzoeken en te bestrijden, vind ik dat een goede zaak. In België heb je een mailadres waar je verdachte mails naar mag doorsturen, ik geloof dat dit verdacht (at) safeonweb (dot) be is, en zo kunnen systemen getraind worden om frauduleuze mails te onderscheppen. Dus ja, als de burgers die meewerken goed gescreend en begeleid worden, als dit alles goed en wettelijk geregeld wordt of via een mailadres en bijbehorende instantie kan verlopen, kan dit volgens mij een oplossing zijn om de politie te ondersteunen.