Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Primeur: AW heeft Android 2.1-update1 op de Xperia X10!

· 30 oktober 2010

Androidworld heeft goede contacten met Sony Ericsson Nederland in de vorm van Marketing Communication Manager Harold de Kort. Zo volgt hij bijvoorbeeld via Twitter mijn persoonlijke ergernissen omtrent de gebreken van Android 1.6 op mijn Xperia X10 op nauwe voet. Hoe blij wist hij me dan ook te maken met zijn berichtje op Twitter dat ik m'n telefoon maar even langs moest brengen zodat hij Android 2.1 erop kon zetten! Zo gezegd, zo gedaan. Lees hieronder over onze ontmoeting en natuurlijk over Android 2.1 op de X10!

Opmerkelijk

Na een ritje van Androidworld HQ naar Badhoevedorp werd ik welkom geheten door Harold en meegeleid naar de bovenste verdieping. Aldaar sloot hij mijn X10 aan op zijn computer en was het wachten geblazen. Tijd om even te babbelen over Android en Sony Ericsson. Het opmerkelijkste aan ons gesprek vond ik hoe openlijk hij toegaf dat SE de updatefrequentie van het mobiele Google systeem heeft onderschat. Met name het eigenlijk voor Symbian gebouwde Timescape en Mediascape gereed maken voor elke nieuwe Androidversie kost veel tijd. Aan de andere kant, aldus Harold, heeft het goedkeuren door Google van de nieuwe versie ook veel voeten in de aarde en daar heeft SE zelf verder geen invloed op. Dit goedkeuren gebeurt per land en het is inmiddels bekend dat de Scandinavische landen het eerst aan de beurt zijn voor versie 2.1. Heel duidelijk gaf Harold verder aan dat het nu nog steeds niet duidelijk is wanneer Nederland officieel aan de beurt is, maar dat het niet heel lang meer kan duren. Hij snapt de frustraties van onze Androidworld lezers heel goed, maar hoopt op geduld en begrip.

Geduld beloond?

Is het het dan allemaal waard om zo lang te moeten wachten? Hopelijk kunnen jullie X10 gebruikers daar binnenkort zelf over oordelen, maar wij denken van wel. Nadat het updaten van mijn X10 klaar was, ik afscheid nam van Harold en hem bedankte voor zijn tijd, kon het spelen beginnen. Wat doe je dan als eerste? Natuurlijk even bij je instellingen kijken of er wel degelijk 2.1 vermeld staat. Een zucht van verlichting toen ik zag dat dit inderdaad het geval was, sterker nog: de 'update1' zat er ook gelijk al bij.

Applicaties

Eén van de grootste ergernissen van 1.6 was natuurlijk dat je de HTC en Samsung gebruikers om je heen al met programma's als WhatsApp en Twitter zag spelen en jij alleen maar met enige afgunst met water in je mond kon toekijken. Welnu, ik kan je vertellen, deze programma's (althans, die ik getest heb) draaien nu allemaal als een zonnetje op de X10.

Camera

En dan de camera. Die start opeens retesnel op. Bovendien lijken de foto's sneller opgeslagen te worden, zodat je eerder een volgende kan nemen. De videocamera maakt nu video's in HD met autofocus zoals we al eerder lieten weten en dat werkt ook prima. Later zullen we hier wellicht nog wat voorbeelden van posten.

Timescape/Mediascape

Hier kunnen we kort over zijn: niet veel veranderd. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik Timescape eigenlijk nooit gebruik, dus wellicht kunnen jullie straks aangeven of jullie verschillen zien. Mediascape lijkt een exacte kopie van die van versie 1.6, op wellicht wat kleurverschillen na.

Homescreens

Sony Ericsson heeft in z'n versie van Eclair 5 homescreens beschikbaar gesteld. Ik lig daar niet echt wakker van, maar voor de mensen die nog geen ADW Launcher of Launcher Pro gebruiken, kan dit zeer interessant zijn.

Android algemeen

Behalve de applicaties die nu opeens wel op je X10 geïnstalleerd kunnen worden, zijn er natuurlijk nog meer voordelen aan Eclair boven Donut. Zo gaat het allemaal net even wat sneller, hoef je net iets minder lang wachten tot bijvoorbeeld de Market start en een applicatie is geïnstalleerd. Het is een miniem verschil, maar het werkt toch net even wat fijner. Verder ziet de browser er net iets anders uit en bestaat het vergrootglaswindow niet meer. Kon je normaal gesproken op een website in de browser met één knop uitzoomen en vervolgens met een soort loep speuren naar de plek waar je verder wilde lezen, nu ben je meteen uitgezoomd als de website klaar is met laden en zoom je heel makkelijk in door te dubbeltikken. Verder wordt html5 ondersteund, maar is het natuurlijk nog wachten op Flash. Verder viel het me op dat ik naast G, 3G en wifi soms een H (HSPA) in m'n notification bar had staan.

Minpunten

Zijn er in die korte tijd dat ik m'n nieuwe baby heb kunnen testen dan helemaal geen minpunten naar voren gekomen? Toch wel. Zo blijkt het nog steeds lastig om makkelijk te switchen tussen foto- en videocamera. De knoppen hiervoor reageren nog steeds niet altijd meteen. Verder flikkert m'n scherm bij automatische lichtinstellingen nu meer dan bij de vorige versie  en blijft het standaard Androidtoetsenbordje af en toe hangen, met name bij de spatiebalk. En, lieve jongens en meisjes, een heel groot minpunt is dat de rootmethode van Universal Androot niet meer lijkt te werken.. Geen root dus meer op de X10 voorlopig en dus geen apps gebruiken als Screenshot en Titanium Backup.

Screenshots

Conclusie

Het is fijn dat ook het vlaggenschip van Sony Ericsson nu weer een beetje mee kan praten in Androidwereld. Ook al heeft het lang geduurd en is het nog niet duidelijk wanneer 2.2 zich aan zal kondigen, toch heb ik na mijn gesprek met Harold de Kort wat meer inzicht in en begrip voor de procedure die zij moeten doorlopen vóór zij een nieuwe versie aan kunnen bieden. De ervaring met de X10 door de nieuwe functionaliteit die met Android Eclair komt en de toevoegingen door SE is over het algemeen beter dan bij de vorige versie. Dit is echter na nog geen dag testen, dus wat mij betreft kan het alleen nog maar beter worden. We hopen dat jullie ergens volgende week ook verblijd worden met de laatste update en zijn heel erg benieuwd naar jullie ervaringen. Laat het weten wanneer bij jou de update binnenstroomt!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (60)
Bezig met laden van reacties...