Politie mag telefoonnummers van anonieme Telegram-gebruikers opvragen

Politie mag telefoonnummers van anonieme Telegram-gebruikers opvragen

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Het mag alleen als er sprake is van direct levensgevaar, maar de Nederlandse politie mag de telefoonnummers opvragen van anonieme Telegram-gebruikers. De politie kan hiervoor een formulier invullen en opsturen naar Telegram met een spoedaanvraag voor informatie.

Persoonsgegevens Telegram

BNR laat weten dat het formulier naar Dubai gaat en vervolgens stuurt men van daaruit de persoonsgegevens naar de politie. Dit zou staan in documenten die de redactie dankzij de Wet Open Overheid kon opvragen. Deze wet zorgt ervoor dat de overheid meer openheid kan geven over wat er zoal speelt, maar dat ook als je vragen hebt over een bepaalde gang van zaken hier meer openheid over wordt gegeven. Dit kan sinds december 2022 en dat heeft het radiostation slim toegepast.

Echter loopt het wel wat scheef met wat Telegram zelf communiceert. Het geeft in zijn FAQ, Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen), aan dat het 0 bytes aan data heeft gegeven aan de overheid en dat het ook alleen hiertoe kan worden gedwongen wanneer een probleem ernstig en universeel genoeg is om de rechtssystemen en regels van over de hele wereld te overwinnen. In het privacybeleid staat ook niets over verzoeken van de overheid, waardoor je als gebruiker misschien denkt dat het allemaal anoniem is, maar dat dus eigenlijk helemaal niet volledig zo blijkt te zijn.

Gerelateerde artikelen

Anoniem?

Als inderdaad overheden relatief makkelijk gegevens kunnen opvragen, dan kan dat problematisch zijn voor Telegram, dat juist het karakter heeft wat anoniemer te zijn. Om die reden zijn er ook veel groeperingen op de app te vinden, die op andere platforms op het internet niet welkom zijn. Wel lijkt het erop dat het echt alleen om telefoonnummers gaat, dus niet bijvoorbeeld gespreksgegevens. Dat laatste kan ook niet in alle gevallen: je kunt end-to-end-encryptie inschakelen op het platform.

Ben jij Telegram-gebruiker en maak jij je zorgen, of denk je dat het wel losloopt? Laat het nu achter in de reacties.

Telegram

Telegram

Wat is Telegram? Telegram is een cloud-gebaseerde chatapp voor mobiel en desktop met een focus op veiligheid en snelheid. Alle berichten worden van het begin tot het ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk