Politie en OM vragen extra aandacht voor WhatsApp-fraude

Politie en OM vragen extra aandacht voor WhatsApp-fraude

Stella Meulemans

door Stella Meulemans

Laatst geüpdatet

WhatsApp-fraude neemt de laatste jaren enorm toe. Een familielid, vriend of een goede bekende vraagt je dan om dringende financiële hulp via WhatsApp. Ze zouden zogezegd hun telefoon verloren zijn, geld verloren zijn of een dringende betaling niet kunnen doen. Daarna blijkt al snel dat het niet om een familielid of bekende gaat, maar om een oplichter. Te veel mensen vallen nog voor deze trucs . Het Openbaar Ministerie en de politie Oost-Brabant vragen daarom deze week extra aandacht voor het voorkomen van WhatsApp-fraude.

WhatsApp fraude neemt snel toe 

Jaarlijks zouden ongeveer tienduizenden mensen benaderd worden door fraudeurs via WhatsApp. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt vermoedelijk een stuk hoger omdat veel mensen geen melding of aangifte doen bij de politie. Vaak schamen mensen zich dat ze erin getrapt zijn en gaan daarom niet naar de politie. Het OM en de politie leggen nu extra nadruk op dat dit iedereen kan overkomen en er dus niks is om je voor te schamen.

Binnen de politie Oost-Brabant zijn meerdere onderzoeken gedaan naar dit soort fraude. Alleen blijkt dat die onderzoeken niet of nauwelijks leiden naar de oplichters, ronselaars of organisatoren. ‘We komen wel vrijwel altijd uit bij de zogenoemde geldezels. Dat zijn mensen die hun rekening ter beschikking stellen van de criminelen en het geld contant voor de criminelen opnemen tegen een geringe vergoeding’, zegt persofficier Janine Kramer.

Gerelateerde artikelen

Fraude voorkomen

De politie en het OM vinden het belangrijk om deze week extra aandacht te vragen voor het voorkomen van deze oplichting, want nog teveel mensen trappen in de val van de oplichters. Deze week worden mensen alert gemaakt of gewaarschuwd met tal van tips. In dit artikel vind je 8 tips om je WhatsApp te beveiligen.

Er worden niet alleen gebruikers van de app gewaarschuwd, maar ook potentiële geldezels. Het is namelijk strafbaar als je je bankpas, pincode of loggegevens aan iemand anders uitleent onder verdachte omstandigheden. De gevolgen hiervan zijn groot en niet alleen strafrechtelijk.

‘Naast het vergoeden van de schade loop je het risico dat je op een zwarte lijst van banken komt. Dat betekent dat je langdurig problemen hebt met giraal betalingsverkeer, het openen van een bankrekening en het afsluiten van een hypotheek.’ 

- Kramer

Gerelateerde artikelen

Toch slachtoffer van WhatsApp-fraude?

Merk je op dat je toch geld hebt overgemaakt naar een oplichter? Schakel dan nu meteen tweestapsverificatie voor WhatsApp in als je dit nog niet had gedaan. Doe ook online aangifte van de WhatsApp-fraude bij de politie. In dit artikel lees je wat je nog meer moet doen als je slachtoffer bent van WhatsApp-fraude.

Ook al zijn vele onderzoeken niet succesvol, blijft de politie toch hun best doen om de zaken op te lossen. Ondertussen hebben ze zicht gekregen op zes verdachten in de verschillende onderzoeken naar WhatsApp-fraude. De verdachten moeten zich aanstaande vrijdag verantwoorden voor de rechter op een speciale themazitting.

Heb jij of iemand dat je kent al eens te maken gehad met WhatsApp-fraude? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over WhatsApp? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram, Facebook, Instagram, YouTube en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk