Politie gaat camera's inzetten tegen appende bestuurders

Politie gaat camera's inzetten tegen appende bestuurders

Hogere straffen

Vorige week kwam minister Grapperhaus in het nieuws met flinke spierballentaal. Hij was het zat dat bestuurders onverantwoorde risico's namen door bijvoorbeeld te appen of handheld te bellen achter het stuur. Hij wil dit gedrag onder de noemer roekeloos rijgedrag scharen en daarmee gevangenisstraffen van tussen de twee en zes jaar kunnen opleggen.

Momenteel riskeer je een boete van 230 euro wanneer je gepakt wordt voor appen of handheld bellen achter het stuur. Dat is veel geld maar de pakkans is zo klein dat het niet helpt in het terugdringen van een het aantal overtreders. Om deze pakkans groter te maken gaat de politie nieuwe technologie in de vorm van een camera inzetten.

De camera wordt bijvoorbeeld op een viaduct gezet en filmt het verkeer. De software kan op de film de voorruit van een auto herkennen en deze selecteren. Op dat beeld is te zien of de bestuurder een toestel in de handen heeft of niet. Het is dan aan een medewerker van de politie om te bepalen of de bestuurder een strafbaar feit pleegt.

In het kader van de privacy moet de politie de foto's van bestuurder en bijrijders die geen strafbaar feit plegen gelijk vernietigen. Een woordvoerder van de politie zegt dat het op kenteken bekeurt en zal vragen wie er op dat moment de bestuurder was van het voertuig.

Beschikbaarheid

Deze techniek is nog in ontwikkeling en er zal ook het een en ander in de wetgeving aangepast moeten worden. Men hoopt dat men dit jaar nog de camera kan gaan inzetten.

Bron: NOS

Lees meer over:
Algemeen nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties