Polen arresteert Huawei-medewerker wegens spionagebeschuldigingen

Polen arresteert Huawei-medewerker wegens spionagebeschuldigingen

Huawei in Polen

Huawei heeft in de Verenigde Staten al langer problemen nadat de Amerikaanse overheid en de FBI de Chinese techgigant beschuldigen van banden met de Chinese overheid. Nu lijkt het erop dat Huawei ook om gelijkaardige redenen in aanvaring komt met een Europees land. In Polen werd zowel een Poolse burger als een Chinese medewerker van Huawei aangehouden omdat ze te verdenking worden gesteld van spionage voor China. Dat meldt onder meer de Britse krant The Guardian.

Daarnaast werden ook de kantoren van Huawei in Polen door de veiligheidsdiensten onderzocht samen met de gebouwen van een Poolse telecomprovider, Orange Polska. De Chinese minister van buitenlandse zaken heeft zijn bezorgdheid over de feiten al geuit en vraagt aan Polen om de zaak op een juridisch verantwoorde manier te behandelen.

Huawei 100 miljoen

Huawei maakte tijdens de zomer bekend 100 miljoen toestellen te hebben verkocht. Het bedrijf klokte af op 200 miljoen in 2018

Werknemers gearresteerd

Ook Huawei heeft zelf al gereageerd op de feiten. "We zijn ons bewust van de situatie en we voeren onderzoek uit", zo luidt een verklaring van het bedrijf. "Huawei houdt zich aan alle wetten en regels van de landen waarin het actief is en we verwachten van al onze werknemers om conform met de wetgeving te handelen in de landen waar ze werken."

Orange Polska verklaart dat de veiligheidsdiensten dinsdag materiaal hebben verzameld in verband met een werknemer van het bedrijf. De operator wist naar eigen zeggen niet dat het onderzoek ook gerelateerd was aan de professionele activiteiten van de werknemer. Orange Polska zegt volledig te zullen meewerken aan het onderzoek.

Canada

Het is niet de eerste keer dat een medewerker van Huawei opgepakt wordt, want vorig jaar werd de chief financial officier van het bedrijf in Canada aangehouden op vraag van de Amerikaanse autoriteiten in verband met een onderzoek naar handelsfraude. Je kan meer te weten komen over de kwestie met Huawei en de Verenigde Staten in onze AW Hangout-podcast. Onlangs nog maakte Huawei zijn vertrek uit de Verenigde Staten bekend.

Onlangs vroegen we aan onze lezers wat ze voor 2019 van Huawei wilden zien. Opvallend is dat een van de belangrijkste punten dat daarbij naar voren kwam, is dat er volgens jullie meer duidelijkheid moet komen rond de spionagebeschuldigingen die gekant zijn tegen Huawei.

Foto's van de P Smart 2019 doorheen het huis

Lees meer over:
Huawei

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer